30 januari 2025

Van regelgeving naar actie: ben je al klaar voor CSRD?

Steeds meer organisaties moeten aan de bak met strengere wet- en regelgeving op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Maar ervaren ze de urgentie ook? De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) brengt veel veranderingen teweeg. Zoals een kompas de weg wijst in het onbekende, laat CSRD zien hoe milieudoelen helder en concreet kunnen worden nagestreefd. Deze richtlijn helpt organisaties met het verplicht rapporteren over hun Environment, Social en Governance (ESG) activiteiten. Maar ook aan de achterkant van je bedrijfssystemen moet je zorgen dat je kunt voldoen aan CSRD. Het landschap verandert in hoog tempo, maar diverse SAP-tools kunnen helpen om te voorkomen dat je afwijkt van de gewenste koers.

Van regelgeving naar actie: ben je al klaar voor CSRD? image

Centraliseer je data

SAP Sustainability Control Tower kan organisaties helpen om te voldoen aan de eisen van de CSRD, want met deze SAP-oplossing kun je op één centrale plek data ontsluiten. Zie het als een dashboard waar je alle relevante data kunt zien. Denk hierbij aan sociale aspecten, milieuaspecten en corporate governance. Dit gaat dus niet alleen over de emissies waarover je moet rapporteren, maar ook over HR-gerelateerde zaken zoals genderdiversiteit op managementniveau. Je ziet de resultaten van de organisatie en hebt inzichtelijk in hoeverre je voldoet aan je eigen gestelde ambitieniveau. Je bent af van data-eilanden en hebt in plaats daarvan toegang tot een duidelijk omlijnd landschap doordat alles op één en dezelfde plek zit. Je legt je resultaten vast, rapporteert hierover, net als over jouw ambities en acteert vervolgens op zaken die extra aandacht behoeven. Of zoals SAP zegt: Record, Report, Act.

Het kloppend hart

SAP Sustainability Control Tower maakt gebruik van data die op dit moment al in SAP ERP aanwezig is en verrijkt deze in de tooling. SAP ERP staat bekend als bedrijfssoftware waarmee je bedrijfsprocessen kunt beheren en is daarmee het kloppend hart van het systeem dat de gebruiker in staat stelt om bijvoorbeeld de financiële boekhouding te doen. Dit is waar je inkopen en salesorders kunt registeren en terecht kunt voor logistiek, voorraadbeheer en financiën.

EU-taxonomy

De EU-taxonomy speelt binnen de CSRD een allesbepalende rol. Dit is een classificatiesysteem dat ontwikkeld is door de Europese Unie en organisaties helpt om te bepalen welke activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd vanuit een financieel oogpunt. Dit zorgt voor een consistente benadering van het begrip duurzaamheid en voorkomt greenwashing. Door gebruik te maken van financiële data uit SAP kan er per activiteit bepaald worden of deze bijdraagt aan een betere wereld. Stap voor stap begeleidt SAP de eindgebruiker om de resultaten inzichtelijk te maken in de Sustainability Control Tower.

CO2-footprint vaststellen

Er zijn meer tools die behulpzaam kunnen zijn als je je wilt voorbereiden op CSRD. Om op detailniveau inzicht te krijgen in de CO2-footprint heeft SAP Sustainability Footprint Management ontwikkeld. De producten die de organisatie inkoopt, gebruikt in bedrijfsprocessen en verkoopt worden hierin verrijkt met onder andere CO2 data. Deze oplossing haalt master- en transactionele data op en laadt deze na berekeningen van de footprint terug het ERP in, zodat je uiteindelijk per product je footprint kunt zien. Maar waar haalt de tool deze CO2-data vandaan?

De onderdelen van een fiets

De inkoopdata zitten al in je eigen ERP-systeem, maar de CO2-gegevens van producten van leveranciers zijn vaak lastiger te vinden. Denk maar aan modulair product. Een simpel voorbeeld is een fiets: het stuur komt misschien wel van een andere leverancier dan het zadel. Mocht je op moeilijkheden stuiten, dan kun je gebruik maken van zogenoemde Lifecycle Assessment databases waarmee je emissiefactoren kan importeren. Deze factoren zijn essentieel voor het nauwkeurig bepalen van de CO2-equivalente footprint (CO2e) van een bedrijf. Zo kan je voor elk onderdeel bepalen welke footprint deze zou moeten hebben én kun je alsnog een uitspraak doen over je footprint, ook wanneer een leverancier deze gegevens niet aanlevert.

In de startblokken

AI kan worden toegepast om geautomatiseerd te rapporteren, wat behulpzaam kan zijn om je voor te bereiden op CSRD. Het is zaak dat organisaties in de hele Europese Unie zo snel mogelijk aan de slag gaan met de CSRD-richtlijn. Om zo je transparantie en maatschappelijke verantwoordelijkheid te versterken en uiteindelijk met zijn allen te verduurzamen. Gelukkig kunnen tools helpen om koers te bepalen in onzekere tijden. Staat jouw organisatie al in de startblokken?

Door: Glenn olde Scholtenhuis (foto), SAP Sustainability Expert bij myBrand Conclusion

Copaco Vision on Security BW + BN
Mnemonic 03/02/2025 t/m 24/02/2025 BN + BW