Schneider Electric bepleit Bending the Energy Curve op Kickstart Europe 2025
Tijdens Kickstart Europe 2025 in Amsterdam stond een breed scala aan onderwerpen gerelateerd aan datacenter en energie op de agenda. Schneider Electric is een van de partijen die sterk inzet op innovatie op dit gebied. Tijdens Kickstart Europe was Schneider Electric dan ook prominent aanwezig om die visie uit te dragen.
![Schneider Electric bepleit Bending the Energy Curve op Kickstart Europe 2025 image](https://optimise2.assets-servd.host/dim-platform/production/uploads/articles/marc-garner-schneider-electric-02-2025-MvH.jpg?w=1200&q=82&auto=format&fit=crop&dm=1739291662&s=c25325767bf3c8b9bf94c2f585ef5797)
“AI verandert de uitdagingen op het gebied van energie en duurzaamheid in datacenters op verschillende manieren”, zegt Marc Garner. Senior Vice President, Secure Power Europe bij Schneider Electric. “De energie- en duurzaamheidsproblematiek is niet alleen iets voor de datacenterindustrie, maar een breder maatschappelijk vraagstuk. We moeten hier als sector naar kijken, maar ook in bredere zin als samenleving.”
De beschikbaarheid van stroom is geografisch steeds meer een uitdaging. “In bepaalde gebieden met een hoge dichtheid aan datacenters wordt het steeds moeilijker om nieuwe datacenters te bouwen en te laten draaien. Tegelijkertijd is de beschikbaarheid van energie vaak beter in afgelegen gebieden waar energie wordt opgewekt, bijvoorbeeld bij windparken en zonne-installaties. Dit vraagt om een heroverweging van de locaties waar datacenters worden gebouwd en ingezet. Latency is altijd een aandachtspunt geweest voor datacenteroperators, maar beschikbaarheid van stroom lijkt nu een belangrijkere factor te worden.”
AI
De datacenterindustrie moet dus misschien kijken naar andere regio’s voor nieuwe ontwikkelingen. “Dit kan binnen landen zijn, maar ook in specifieke steden. In Frankfurt bijvoorbeeld is er een grote infrastructuur rond datacenters, maar we zien nu dat er meer richting Berlijn wordt gekeken voor nieuwe locaties. In het Verenigd Koninkrijk is Londen traditioneel een hotspot, maar er is een beweging richting het noorden zichtbaar. Dit patroon herhaalt zich in heel Europa, waarbij gekeken wordt naar nieuwe mogelijkheden en hoe deze optimaal benut kunnen worden.”
Vanuit het perspectief van AI is dit interessant vanwege de infrastructuur die nodig is voor het trainen van grote taalmodellen. “Voor deze toepassingen is latency minder van belang, waardoor er meer flexibiliteit is in de keuze van locaties met beschikbare energie. Dit creëert nieuwe kansen voor de bouw van een ander type datacenter. Daarnaast biedt AI ook op applicatieniveau nieuwe mogelijkheden. In datacenters wordt al jaren gesproken over vloeistofkoeling, maar in de afgelopen 18 maanden is deze technologie tastbaarder geworden en daadwerkelijk ingezet.”
“Vloeistofkoeling zal de efficiëntie en energiezuinigheid van datacenters verbeteren. Door AI toe te passen binnen datacenters kunnen we de gegenereerde data efficiënter gebruiken en de infrastructuur beter beheren en monitoren. Dit zal leiden tot meer automatisering en een volgend niveau van efficiëntie in datacenteroperaties.”
Maatschappelijke impact
AI heeft dus invloed op verschillende vlakken binnen de datacentersector, maar de maatschappelijke impact is nog groter. “Toepassingen van AI in infrastructuur, gebouwen en transport bieden enorme kansen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme koppelingen tussen laadpunten voor elektrische voertuigen en hoe de stroom daar wordt beheerd en verdeeld. AI kan helpen bij het beheren van deze transities en het optimaliseren van energiegebruik op bredere schaal.”
Ongeveer 60% tot 80% van de energie die in een gebouw wordt verbruikt, gaat verloren of wordt verspild. “Door AI en automatisering toe te passen, kan de data die we verzamelen over het gebruik van het gebouw helpen om dit te optimaliseren. Dit brengt intelligentie in hoe het gebouw functioneert en kan het energieverbruik aanzienlijk verlagen. We hebben datacenters nodig om AI te huisvesten en deze leermodellen te ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer efficiëntie en bredere toepassing in industrieën, gebouwen en infrastructuren.”
Samenwerken
Dat is niet een taak voor één bedrijf, benadrukt hij. “Samenwerking is essentieel. We moeten als sector samenwerken om deze doelen te bereiken en verbeteringen te realiseren op het gebied van duurzaamheid en operationele efficiëntie. We willen dat datacenters blijven groeien en de samenleving ondersteunen, omdat de voordelen van een data-gedreven industrie duidelijk zichtbaar zijn: efficiëntere operaties, betere netwerken en geoptimaliseerde gebouwen. We willen innovatie en ontwikkeling niet tegenhouden.”
Als Schneider Electric willen we samenwerken binnen het hele ecosysteem. Dit betekent niet alleen met operators, maar ook met aannemers, bouwers en ontwerpers. Samen brengen we nieuwe technologieën op de markt en zorgen we ervoor dat innovatie gelijke tred houdt met de groeiende vraag in datacenters. We hebben bijvoorbeeld Motivair overgenomen, een leverancier van CDU’s (Coolant Distribution Units) en vloeistofkoeling voor de industrie. Dit stelt ons in staat om onze klanten op een ander en hoger niveau te ondersteunen. Daarnaast hebben we een UPS (Uninterruptible Power Supply) geïntroduceerd met een nieuw niveau van innovatie en efficiëntie in datacenters, met een focus op circulariteit en een kleinere voetafdruk.”
Circulair
“Het is cruciaal dat we deze innovaties blijven ontwikkelen en tegelijkertijd onze bedrijfsvoering blijven uitdagen. Dit geldt niet alleen voor de werking van onze producten, maar ook voor hoe we ze op de markt brengen. Zijn ze van nature circulair? Kunnen we ze in de toekomst hergebruiken? Kunnen we de levensduur van producten verlengen in plaats van ze te vervangen? Er ligt een enorme focus op duurzaamheid en circulariteit.”
Een goed voorbeeld hiervan is het concept bending the energy curve. “Tussen 2010 en 2020 is de hoeveelheid data die werd gegenereerd gegroeid van 2 naar bijna 65 megabytes. In diezelfde periode bleef het energieverbruik van datacenters echter stabiel. Dit laat zien dat we veel vooruitgang hebben geboekt in het efficiënt ontwerpen, bouwen en beheren van datacenters. We zijn erin geslaagd om het energieverbruik los te koppelen van de groeiende vraag naar data.”
De uitdaging nu is dat deze twee curves weer beginnen samen te lopen. Sinds 2020, door en na COVID, is de vraag naar data enorm gestegen, en het energieverbruik van digitale infrastructuren volgt deze stijging. We moeten erin slagen om deze curves opnieuw van elkaar te scheiden.
Hij besluit: “Uiteindelijk draait het allemaal om samenwerking: met elkaar praten, weten wat nodig is, begrijpen waar de industrie naartoe gaat en welke uitdagingen er zijn. Op basis daarvan kunnen we bepalen hoe we kunnen helpen. We werken nauw samen met nutsbedrijven en de industrie om te kijken hoe we datacenters kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van het energienet en hoe we duurzamere energiebronnen naar datacenters kunnen brengen. Hier liggen enorme kansen om dingen anders en beter te doen.”