Witold Kepinski - 12 februari 2025

Groei Nederlandse techsector hapert

Ondanks het belang van technologisch ondernemerschap voor een concurrerende economie hapert de groei van het Nederlandse techecosysteem. Met name de afname in nieuwe startups en het gebrek aan Nederlandse investeerders in grote investeringsrondes zijn zorgwekkende trends in het afgelopen jaar. Dit blijkt uit het State of Dutch Tech-rapport van Techleap, de non-profitorganisatie voor het versnellen van de groei van startups en scaleups. Ook het aantal Nederlandse startups dat doorgroeit tot scaleup blijft laag.

Groei Nederlandse techsector hapert image

Techleap stelt dat gerichte maatregelen noodzakelijk zijn als onderdeel van een ambitieus beleid om bij te dragen aan toegang tot startupfinanciering en talent. De hervorming van het ‘Employee Stock Option Plan’ (ESOP, aandelenregeling voor medewerkers) en flexibele arbeidsinzet worden als voorbeelden in het rapport genoemd. Ook roept Techleap op tot meer Europese samenwerking via een pan-Europese startup-entiteit.

Nederland op plek 4 in durfkapitaal, maar Nederlandse AI-investeringen blijven achter

Nederlandse techbedrijven haalden in het afgelopen jaar 3,1 miljard euro aan durfkapitaal binnen. Dat is een stijging van 47% ten opzichte van een jaar eerder. In Europa toonden startupinvesteringen juist een neerwaartse trend (-5%). Nederland komt daarmee op een vierde plek terecht, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Opvallend is de prominentere rol van Europese investeerders in grotere investeringsrondes. Nederlandse investeerders hielden de hand juist op de knip: zij vertegenwoordigen slechts 15% van het opgehaalde durfkapitaal (voorheen 61%).

Deals

Het binnenhalen van vroege fase-investeringen (tot 15 miljoen euro) blijft een van de grootste startup-uitdagingen. Slechts 104 startups wisten meer dan 100.000 euro op te halen, een daling van 23%. In 2023 lukte dit nog 172 startups. Het aantal deals daalde bovendien met 20%. Ook investeringen in AI blijven in Nederland flink achter ten opzichte van andere landen, zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Het totaal aantal scaleups groeit met 12% tot 268 bedrijven. Daarmee stijgt de Nederlandse scaleupratio (het percentage dat doorgroeit tot minimaal 10 miljoen euro financiering) van 13% naar 21,5% in de afgelopen vijf jaar. Daarmee presteert Nederland nog altijd minder dan het Europese gemiddelde (23%) en de Verenigde Staten (54%). Nederland telt er met Mews en DataSnipper 2 nieuwe unicorns bij. Een unicorn is een term voor private startups met een waarde boven de 1 miljard dollar.

Nederland deeptech-sector zet opmars voort

De Nederlandse deeptech-sector, een van de aandachtsgebieden van Techleap, maakt een enorme ontwikkeling door. De deeptech-sector is goed voor 35% van het ecosysteem en haalde 1,1 miljard euro aan investeringen binnen. Ook haalt de sector een opmerkelijk hoog scaleupratio: een groei van 17% naar 35% in vijf jaar tijd. Techleap verklaart de groei door gerichte overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld Quantum Delta NL, Nearfield Instruments en Brainport Eindhoven.

Groeikapitaal

De groei en ontwikkeling van de Nederlandse techsector stagneert. Dat is zorgwekkend want technologie wordt steeds bepalender in internationale concurrentie”, aldus Constantijn van Oranje (foto), van Techleap. “Waar andere landen investeren in een gezond groeiklimaat voor techbedrijven blijft Nederland achter. Onze techbedrijven lijden onder regeldruk en hebben meer groeikapitaal en betere toegang nodig tot talent en wereldwijde markten.”

Scaleups vertegenwoordigen minder dan 10% van de techmarkt in Nederland, maar zijn goed voor 15% van de werkgelegenheid in de sector. Dit komt neer op 55.000 banen. Het opschalen van deze bedrijven draagt dan ook significant bij aan de economie en het creëren van banen. De sector zag een vooruitgang in diversiteit. Er was met name een op gebied van door vrouwen (mede)opgerichte startups een significante stijging te noteren (+22%). Desondanks liepen investeringen in deze bedrijven terug.

E-Storage 10/02/2025 t/m 21/02/2025 BN +BW SoftwareOne 10/02/2025 t/m 19/02/2025 BN + BW
E-Storage 10/02/2025 t/m 21/02/2025 BN +BW