Broadcom ‘soevereine cloud’ aankondiging roept gemengde reacties op
Broadcom heeft recent via een persbericht laten weten zich in te zetten voor een soevereine cloud in Europa, met als doel technologische innovatie op het continent te stimuleren. Het bericht is gedeeld op de LinkedIn pagina van Witold Kepinski, Director Content Dutch IT Channel & Dutch IT Leaders, en is inmiddels bijna 5000 keer bekeken. De aankondiging lokte uiteenlopende reacties uit.

Kritiek: “Oude wijn in nieuwe zakken”
Walter Bril, CSM bij Elements.cloud, reageerde sceptisch: “Ik zie overal haastige initiatieven om de wijn in andere kruiken over te gieten. Maar het blijft dezelfde wijn.” Hij pleit voor een gedecentraliseerde data commons, gebaseerd op technologieën zoals IPFS, in plaats van traditionele cloudoplossingen.
Ook Octavia de Weerdt (Algemeen Directeur bij Stichting NBIP) noemt het concept “een contradictio in terminis” en hoopt dat soevereiniteit meer inhoudt dan “oude wijn in nieuwe zakken”.
Twijfels over Amerikaanse invloed
Fleur van Leusden (CISO bij de Kiesraad) vraagt zich af hoe een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf als Broadcom een écht Europese soevereine cloud kan bieden: “Hoe kan een Amerikaans bedrijf ooit een Europees soevereine clouddienst leveren?” Haar vraag kreeg 29 reacties en leidde tot een levendige discussie.
Frans H. (CISO) reageerde kort maar krachtig: “Denken ze dat VMware vergeten is?”, verwijzend naar Broadcom’s controversiële overname van VMware en de daaropvolgende licentieveranderingen.
Voorzichtig optimisme
Devi Kencki (Business Transformation Leader) is positiever: “Dit is precies het soort beweging dat Europa nodig heeft om digitaal onafhankelijker én innovatiever te worden.” Wel benadrukt ze dat soevereiniteit gecombineerd moet worden met schaalbaarheid en prestaties.
Hans van Bommel wijst op initiatieven zoals EU FED Cloud als mogelijke samenwerkingsmodellen voor overheden.
Conclusie: scepsis overheerst
Hoewel sommigen Broadcom’s intenties waarderen, overheerst bij enkele reageerders wantrouwen vanwege het Amerikaanse eigendom en eerdere bedrijfsbeslissingen. De vraag blijft: kan Broadcom écht een betrouwbare partner zijn voor Europese digitale soevereiniteit?
De redactie van Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders bedankt alle mensen die hebben gereageerd. Deze discussie en reacties zijn ook voorgelegd aan werknemers van Broadcom Nederland. Indien er een reactie komt zullen we deze erbij plaatsen.