Gebrekkige samenwerking remt digitale transformatie Nederlandse infrastructuur
Nederlandse infrastructuurbedrijven werken te vaak langs elkaar heen, wat leidt tot grote inefficiënties. Dit blijkt uit onderzoek van David Wodak, promovendus aan Tilburg University. Wodak ontdekte dat de grootste obstakels voor digitale transformatie in de sector niet technisch, maar organisatorisch van aard zijn. Met de juiste aanpak kan Nederland uitgroeien tot een koploper in slimme infrastructuur, met grote voordelen voor duurzaamheid en de economie.

Het is een bekend probleem: een pas gerenoveerde weg wordt opnieuw opengebroken voor werkzaamheden aan waterleidingen, of treinen rijden niet door stroomtekorten. Deze problemen ontstaan vaak door gebrekkige samenwerking tussen grote infrastructuurbedrijven zoals Rijkswaterstaat, ProRail en Alliander zo meldt de website van Tilburg University.
Digitalisering als sleutel tot betere coördinatie
Wodak stelt dat digitalisering de sleutel kan zijn tot betere coördinatie. Op dit moment vindt samenwerking vooral op ad-hocbasis plaats. Veel bedrijven gebruiken nog steeds papieren rapporten en Excel-bestanden om informatie te delen, aldus Wodak.
De voordelen van digitale samenwerking zijn groot. Denk aan windmolenparken op de Noordzee. Deze zijn uitgerust met sensoren die waardevolle gegevens verzamelen. Als deze data breder gedeeld zouden worden, kunnen onderhoudswerkzaamheden efficiënter gepland worden. Ook voor de energietransitie is digitalisering essentieel: Zonder goede digitale samenwerking ontstaan er knelpunten aldus Wodak.
Obstakels voor digitale transformatie
Ondanks de voordelen verloopt de digitalisering traag. Wodak identificeerde vier hoofdoorzaken:
- Juridische belemmeringen: verouderde wetgeving die datadeling beperkt.
- Vertrouwensproblemen: bedrijven aarzelen om gevoelige informatie te delen.
- Organisatorische obstakels: gebrek aan duidelijke implementatiestrategie en samenwerking tussen verschillende afdelingen.
- Gebrek aan standaardisatie: verschillende kaarttypes en dataformaten bemoeilijken samenwerking.
De weg vooruit
Wodak stelt drie essentiële oplossingsrichtingen voor:
- Multidisciplinaire teams: technici, juristen en managers moeten vanaf het begin samenwerken.
- Aanpassing regelgeving: de overheid moet wetgeving aanpassen aan de digitale realiteit.
- Interoperabele platforms: infrastructuurbedrijven moeten overstappen op platforms die gegevens centraal beschikbaar maken.
Nederland als potentiële koploper
Nederland heeft de potentie om wereldleider te worden in slimme infrastructuur. De grootste uitdaging is het organiseren van samenwerking benadrukt Wodak. Digitalisering kan bijdragen aan een veiligere, efficiëntere en duurzamere infrastructuur, aldus Wodak.
De voordelen reiken verder dan bedrijfsefficiëntie. Een gedigitaliseerde infrastructuur is cruciaal voor nationale veiligheid en economische ontwikkeling. De sleutel tot succes is multidisciplinair denken, wetgeving moderniseren en efficiënt data delen.