Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op AI-gedreven cyberdreigingen
Vergeleken met de rest van de wereld zijn Nederlandse organisaties nog niet voldoende voorbereid op de impact van AI-aangedreven cyberdreigingen. 63% van de Nederlandse IT-professionals vindt dat hun organisatie onvoldoende is voorbereid op deze dreigingen, terwijl dit wereldwijd slechts 45% is.

Dit blijkt uit onderzoek van Darktrace. Hoewel 71% van de Nederlandse IT-professionals erkent dat AI-aangedreven cyberdreigingen al een aanzienlijke impact hebben, blijft het vertrouwen in AI als verdedigingsmechanisme laag. Slechts 31% van de Nederlandse respondenten gelooft dat AI zelfstandig cyberaanvallen kan afweren, tegenover 65% wereldwijd. Ook is slechts een kwart van de Nederlandse IT-professionals volledig overtuigd van de verbetering van snelheid en efficiëntie van hun cyberbeveiliging door AI, terwijl dit wereldwijd 44% is. Dit wantrouwen kan te wijten zijn aan het beperkte inzicht in de soorten AI die softwareleveranciers in hun producten gebruiken. Slechts 22% van de Nederlandse IT-professionals weet precies welke soorten AI in hun security-stack worden gebruikt, vergeleken met 42% wereldwijd.
Ontbrekende maatregelen tegen AI-gerelateerde risico's
Niet alleen het vertrouwen in en de kennis over AI-oplossingen is laag, ook de implementatie van beveiligingsmaatregelen voor veilig gebruik van AI-oplossingen laat in Nederland te wensen over. Slechts 27% van de Nederlandse organisaties heeft een formeel beleid voor veilig AI-gebruik, tegenover 45% wereldwijd. Bovendien heeft 17% van de Nederlandse IT-professionals geen plannen om zo'n beleid op te stellen, vergeleken met 3% wereldwijd. Ook op het gebied van security controls scoort Nederland laag: slechts 50% van de organisaties heeft maatregelen genomen om ongewenste blootstelling van bedrijfsdata bij AI-gebruik te voorkomen, tegenover 67% wereldwijd.
Nederlandse organisaties lijken minder gefocust op het verlagen van de kosten van hun cybersecurity-stack. Slechts 48% noemt dit een belangrijke doelstelling, terwijl dit wereldwijd 79% is. Dit kan wijzen op een verschuiving in prioriteiten, waarbij organisaties zich meer richten op het verbeteren van hun bestaande cybersecurity-stack dan op kostenbesparing.
Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'The State of AI Cybersecurity 2025'.