Witold Kepinski - 08 april 2025

Staatssecretaris Szabó: 'Duidelijke wens tot versterking digitale autonomie'

Staatssecretaris Zsolt Szabó (foto) van Digitalisering en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitvoering van drie aangenomen moties die betrekking hebben op de migratie van overheids-ICT naar het buitenland. In een brief van 7 april 2025 erkent de staatssecretaris de "duidelijke wens" van de Kamer om de digitale autonomie van de overheid te versterken en ongewenste afhankelijkheden te verminderen.

Staatssecretaris Szabó: 'Duidelijke wens tot versterking digitale autonomie' image

De moties werden aangenomen tijdens het plenaire debat van 13 maart 2025 over dit onderwerp, waarbij Szabó de moties had ontraden. Desondanks geeft hij nu aan concrete stappen te zullen zetten om de intenties van de Kamer te realiseren. Hij benadrukt echter dat structurele veranderingen tijd, zorgvuldige afwegingen en een aanpak die de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening waarborgt, vereisen. Bestaande processen kunnen volgens de staatssecretaris niet onmiddellijk worden stopgezet.

In de brief gaat Szabó in op de uitvoering van de verschillende moties. De eerste motie, ingediend door Kathmann (GroenLinks-PvdA), wordt specifiek genoemd in het beschikbare fragment. Hoewel de details van deze motie in het fragment ontbreken, blijkt uit de reactie van de staatssecretaris dat de Kamer aandringt op maatregelen om de afhankelijkheid van buitenlandse ICT-leveranciers te verminderen.

Verantwoord gebruik van cloud technologie

Szabó onderstreept in zijn brief het belang van een verantwoord gebruik van cloud technologie en het beperken van ongewenste afhankelijkheden, binnen de geldende juridische en beleidsmatige kaders. Hij geeft aan dat de aangenomen moties een duidelijke richting geven die hij zal meenemen in de verdere ontwikkeling en uitvoering van het beleid en de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.

De staatssecretaris noemt in de brief ook voorbeelden van reeds bestaande initiatieven die de digitale autonomie van de overheid versterken, waaronder het gebruik van open source oplossingen zoals Single Sign-On Rijk, Pleio en de ontwikkeling van de nieuwe EDI Wallet-app. Ook de open source vrijgave van DigiD en de Corona-apps worden als positieve ontwikkelingen genoemd. Daarnaast wordt de samenwerking met Frankrijk en Duitsland aan een open source werkplekoplossing ('Mijn Bureau') aangehaald, waarvan de pilots in het tweede kwartaal van start gaan.

Szabó concludeert dat hij zich blijft inzetten voor het versterken van de digitale autonomie van de overheid en het beperken van ongewenste afhankelijkheden, waarbij de aangenomen moties van de Kamer als leidraad dienen voor de toekomstige beleidsontwikkeling.

Jamf Cybersec 2025 1 BW + BN