Wouter Hoeffnagel - 10 april 2025

Zeven op de tien leidinggevenden wil AI meer gaan inzetten

72% van de leidinggevenden van plan is om in 2025 kunstmatige intelligentie (AI) te gaan gebruiken. Bedrijven investeren daarnaast steeds meer in AI.

Zeven op de tien leidinggevenden wil AI meer gaan inzetten image

Dit blijkt uit een rapport van het Language AI-bedrijf DeepL. Dit rapport is gebaseerd op een enquête onder bedrijfsleiders in Europa, het Midden-Oosten, Afrika (EMEA), de Verenigde Staten (VS) en externe bronnen. Het onderzoek richt zich op trends in de adoptie van Language AI, de financiële gevolgen van slechte communicatie en de impact van AI-tools.

"Engels geldt weliswaar als de lingua franca van het internationale bedrijfsleven, maar de realiteit is dat slechts 20% van de wereldbevolking vloeiend Engels spreekt", aldus Jarek Kutylowski, de CEO en oprichter van DeepL. "Dit heeft een grote invloed op internationale bedrijven en professionals. Zo besteedt meer dan de helft van de leidinggevenden meer dan een uur per dag aan ineffectieve communicatie, een probleem dat zich vaak ook uitstrekt tot andere management- en leiderschapsniveaus. Uit onze enquête is gebleken dat steeds meer bedrijven voor AI-oplossingen kiezen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Zo is 72% van plan om AI in hun dagelijkse werkzaamheden te integreren, en 25% van hen richt zich bij hun AI-implementatiedoelen voor 2025 op specifieke taken zoals vertalen.'

Bedrijven investeren in AI-integratie

In 2025 willen bedrijven meer onderzoeken hoe AI waarde en rendement kan opleveren. Budgetten worden vooral vrijgemaakt voor AI in bedrijfsvoering (28%), werkplektools (19%) en specifieke taken zoals vertalen (25%).

Nederland staat aan de top van landen die het meest willen investeren in AI: 30% van de Nederlandse bedrijven wil AI in al hun activiteiten integreren. Duitsland (29%), België (28%), Frankrijk (26%) en de Verenigde Staten (25%) volgen dicht op Nederland.

Communicatiebarrières als uitdaging

Internationale uitbreiding brengt nieuwe taalbarrières met zich mee. Marktuitbreiding (35%), internationale klantenwerving (32%) en klantenservice (24%) zijn de voornaamste uitdagingen.

Vooral Europese bedrijven die exporteren naar meertalige landen zoals België (45%), Duitsland (41%), het Verenigd Koninkrijk (44%) en de VS (37%) ondervinden dit. Frankrijk (42%), de VS (38%) en België (38%) melden ook problemen bij het bedienen van klanten in andere markten, wat de noodzaak van meertalige communicatie benadrukt.

AI-tools helpen bij communicatie

Language AI helpt internationale bedrijven om sneller te groeien, efficiënter te werken en betere relaties op te bouwen. Deze tools worden gecombineerd met menselijke expertise om communicatieproblemen op te lossen, vooral in sterk gereguleerde sectoren zoals de juridische en productiebranche.

In Nederland wordt AI gecombineerd met externe vertaalbureaus (38%) en geïntegreerd in belangrijke producten (30%). Belgische bedrijven gebruiken AI-vertaaltools om interne teams te ondersteunen (34%) en vertaalteams te helpen (28%).

Interne communicatie is belangrijk

Interne taalbarrières belemmeren de effectiviteit van internationale bedrijven. Vooral in Nederland (31%) en Frankrijk (25%) is er druk om de communicatie tussen verschillende taalgroepen te verbeteren. Dit beïnvloedt zowel klantenbinding als interne samenwerking. De bevindingen van DeepL komen overeen met een Forbes-onderzoek uit 2024, waaruit bleek dat de helft van de kenniswerkers hinder ondervindt door communicatieproblemen.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport van DeepL, dat hier te vinden is.

Verkada BW 10-04 tm 25-04-2025
Verkada BN + BW 10-04 tm 25-04-2025