Quesma helpt bij het slim gebruiken van oudere databases
Het Poolse bedrijf Quesma uit Warschau heeft een slimme oplossing bedacht om een groot probleem voor veel bedrijven op te lossen. Jacek Migdał, de CEO & Co-founder van het bedrijf, gaf tijdens de IT Press Tour in Battersea (Londen) een heldere toelichting op zijn product en de problemen die er mee op te lossen zijn. Eén van de grootste Europese telecomaanbieders is in elk geval klant. Jacek: “Bedrijven gebruiken al tientallen jaren SQL-databases voor tal van toepassingen in hun bedrijfsvoering. Het zijn allemaal geïsoleerde eilandjes. Als bedrijven of afdelingen fuseren zijn migratietrajecten nodig om de gestructureerde data weer in een passend formaat bij elkaar te krijgen. Dat is kostbaar en complex. Daarbij wordt door de gebruikers steeds vaker een Google-stijl voor zoekopdrachten verkozen. Zo kan slim de bedrijfsdata doorzocht worden."

Quesma heeft een gateway gebouwd (proxy) tussen Elasticsearch EQL en SQL-gebaseerde databases, zoals ClickHouse. Hiermee kunnen EQL-gebruikers deze gebruiken om toegang te krijgen tot de opgeslagen bedrijfsbronnen. ClickHouse is een open-source kolom georiënteerd databasemanagementsysteem voor online analytische verwerking (OLAP), waarmee gebruikers in realtime analytische rapporten kunnen genereren met behulp van SQL-query's.
Dankzij Quesma kunnen gebruikers Elastic als front-end blijven gebruiken, terwijl ze EQL-verzoeken naar SQL vertalen met behulp van een woordenboek dat is gegenereerd door een AI-model. Een zeer innovatieve oplossing voor een flinke uitdaging waar de markt mee zit.
Quesma werkt samen met Hydrolix, een bedrijf dat software levert om een streaming data lake te produceren dat ClickHouse-compatibel is. Quesma laat Hydrolix-klanten op EQL-gebaseerde query's blijven gebruiken door ze te converteren naar de SQL-structuur die door ClickHouse worden ondersteund. De software fungeert dan als een transparante proxy.
Hoewel AI wordt gebruikt om het woordenboek te produceren, wordt het niet in runtime door klanten gebruikt. Jacek claimde: "Klanten zullen geen runtime AI-inferentie (het generaliseren van waarnemingen, kenmerken, eigenschappen uit steekproeven naar de gehele populatie) gebruiken tijdens het converteren van database talen. Ze willen daarvoor geen AI inzetten, bovendien zijn hun systemen om veiligheidsredenen mogelijk niet met internet verbonden."
Quesma gebruikt zijn AI-kennis van grote taalmodellen ook om een app te produceren die grafieken maakt en die natuurlijke taalprompts interpreteert om opdrachten te creëren en te verzenden naar visualisatie apps zoals Tableau.