Quantum middleware: is de lijm tussen bits en qubits
Om de belofte van quantumcomputers waar te maken, is een efficiënte samenwerking met traditionele computers cruciaal. Onderzoekers ontwikkelen daarom quantum-middleware, software die als een essentiële schakel fungeert tussen quantum- en klassieke systemen. Computerwetenschapper Nishant Saurabh stelt dat deze middleware "noodzakelijk is voor de toekomst van quantumcomputers" zo meldt Universiteit Utrecht op haar website.

Quantumcomputers, die werken met qubits in plaats van bits, hebben het potentieel om complexe problemen veel sneller op te lossen dan traditionele computers. Hoewel quantumcomputers al op kleine schaal bestaan, is het opschalen van het aantal qubits een grote uitdaging. De ontwikkeling van quantumalgoritmes, die zowel op quantum- als klassieke computers gesimuleerd kunnen worden, gaat echter snel. Dit benadrukt de behoefte aan hybride systemen waarin beide technologieën naast elkaar bestaan.
Saurabh's onderzoek richt zich op het ontwikkelen van quantum-middleware om de integratie van quantum- en klassieke systemen te realiseren. Hij benadrukt dat het gebrek aan integratie een belangrijke oorzaak is van het falen van huidige quantumsystemen.
Pilot Quantum
Recentelijk ontwikkelde Saurabh met partners Pilot Quantum, een middleware die bronnen en taken verdeelt en aanstuurt voor zowel quantum- als klassieke computers. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om stappenplannen uit te voeren waarin quantum- en klassieke technieken gecombineerd worden, waarbij voor elke taak de meest geschikte technologie wordt ingezet.
Saurabh benadrukt dat het essentieel is om nu al na te denken over de integratie van quantumtechnologieën om de potentie ervan volledig te benutten. Hij ziet een groot potentieel voor quantumcomputers om een technologische revolutie teweeg te brengen, bijvoorbeeld door de mogelijkheden van AI aanzienlijk te vergroten.