Cisco en Simac bouwen samenwerking uit: ‘Duurzaamheid en werknemerservaring kunnen veel beter’
Familiebedrijf Simac kiest steeds vaker voor strategische samenwerkingsverbanden om in een ecosysteem van partners tot betere oplossingen te komen. Het Simac Smart Building in Veldhoven toont in dit kader hoe duurzame kantooromgevingen toekomstgericht én efficiënt kunnen zijn. Samen met Cisco heeft de Nederlandse service integrator innovatieve technologieën zoals Cisco Webex, Cisco Spaces en slimme sensoren geïntegreerd om duurzaamheid en een optimale werkervaring te bevorderen. “We hebben met Cisco hele korte lijnen en we kunnen snel schakelen om samen mooie oplossingen te bouwen”, stelt Simac-CEO Maartje van Schagen.

Simac-CEO Maartje van Schagen en managing director Cisco Benelux Cynthia Koetsier.
Die samenwerking komt niet uit de lucht vallen, vult Cynthia Koetsier aan. De managing director van Cisco Benelux zag bij haar terugkeer in Nederland in de zomer van 2024 een hele andere service integrator dan toen zij vertrok.
“Ik was verantwoordelijk voor de enterprise-klanten bij Cisco toen ik een paar jaar wegging uit Nederland en had een bepaald beeld van Simac toen ik terug kwam. Dat beeld kantelde snel. Simac was niet meer gewoon een IT-dienstverlener en wij een vendor, we brachten als partners samen IT-oplossingen naar de markt. We kunnen veel meer kansen pakken als we samen ergens aan bouwen en naar toewerken.”
Ecosysteem
Van Schagen beaamt dit. Zij was, voordat ze 1,5 jaar geleden de CEO-taken van haar vader overnam, al langer verantwoordelijk voor de grootste werkmaatschappij van Simac - waar Cisco al jaren mee samenwerkt. Het werd voor Simac steeds duidelijker dat de service integrator moest werken aan een ecosysteem waarin partners elkaar versterken, vertelt Van Schagen.
“Wij zullen nooit de wereldwijde schaal, capaciteiten en innovatiekracht van Cisco evenaren. Wij gebruiken de krachten van grotere vendoren – waar we wel duidelijke keuzes in maken – en brengen dat naar de Benelux-markt. Als familiebedrijf hebben we hier een uniek netwerk. Op basis van onze sterke punten hebben we met strategische partners zoals Cisco inmiddels hele mooie combinaties gemaakt in de branches waar wij op focussen.”
Smart Building
Een mooie showcase van deze samenwerking is het nieuwe hoofdkantoor van Simac in Veldhoven, ingericht als Smart Building om duurzaamheid te bevorderen en werknemers een betere werkomgeving te bieden. De inrichting is gebaseerd op het Cisco Executive Briefing Center in Parijs, aangevuld met innovaties vanuit de Simac-werkmaatschappijen en technologie van andere partijen.
“Nu we het zelf gebruiken, merk ik dat het steeds lastiger is om zonder te kunnen”, geeft Van Schagen aan. “Je weet pas wat je hebt als je het mist. Denk aan hybride meetings zonder goede faciliteiten, of slecht ingerichte digitale werkplekken. De nieuwe communicatie- en werkplekfaciliteiten zijn zaken waar onze medewerkers na de verhuizing naar ons nieuwe kantoor echt niet meer zonder willen. Een mooi pand doet ook wel wat, maar uiteindelijk tellen de faciliteiten om zo optimaal mogelijk je werk te kunnen doen.”
En dat ziet Simac terug in de medewerkerstevredenheid en – betrokkenheid, vervolgt Van Schagen. “User experience staat bij mij dan ook met stip op nummer 1. Wij zijn in ons nieuwe hoofdkantoor bijna gehalveerd in het aantal vierkante meters, maar de mensen hebben het gevoel dat ze meer ruimte hebben, omdat wat je hebt veel beter benut wordt.”
Smart Building veel laagdrempeliger
Klinkt mooi, maar is zo’n Smart Building niet vooral iets voor grote bedrijven met diepe zakken? Zeker niet, benadrukt Koetsier: “Je hoeft geen heel nieuw pand te bouwen om de Smart Building-faciliteiten te kunnen gebruiken die we met Simac bieden. Soms is wat extra software al voldoende om de belangrijkste zaken te gebruiken. De faciliteiten van een Smart Building zijn veel laagdrempeliger dan in het verleden.”
Met Cisco Spaces kunnen bedrijven bijvoorbeeld resource management veel eenvoudiger maken, schetst Koetsier. Ook als je een oud pand hebt, een klein pand, of als startup. “Je benut wat je hebt – je werkplekken, vergaderruimtes - slimmer en meer optimaal doordat je veel betere inzichten krijgt met de combinatie van ‘user data & behaviour’ met de gebouw-metrics.”
Werknemerservaring
Dat gaat niet alleen om optimaal gebruik, maar ook om verbetering van de al door Van Schagen genoemde werknemerservaring (altijd een goede werkplek of vergaderruimte beschikbaar), van duurzaamheid (geen verwarming of klimaatbeheersing aan in ongebruikte ruimtes) en van veiligheid. “Omdat je bovendien veel beter weet wat je hebt en wanneer het vervangen moet worden, kun je veel beter je investeringscycli daarop afstemmen. En al dit soort zaken kunnen kleine bedrijven net zo goed inzetten als grote ondernemingen.”
Van Schagen benadrukt dat de Cisco-oplossingen goed integreren met technologie van derde partijen. “Zo hebben wij in ons nieuwe pand mesh-technologie van ons bedrijf MyMesh gebruikt om zaken zoals verlichting en klimaatbeheersing aan te sturen. Dat hebben wij volledig kunnen integreren met Cisco Spaces. Zo kunnen we desinvesteringen minimaliseren en toch de ervaring creëren die de nieuwe generatie werknemers verwachten.”
Hele eer
Cisco en Simac waren dit jaar genomineerd voor de Dutch IT Channel Sustainability Innovator of the Year Award. Een hele eer, vinden Van Schagen en Koetsier, en een terechte nominatie. “Omdat je vanaf elke plek goed kunt vergaderen, krijg je minder reisbewegingen”, geeft Van Schagen als voorbeeld. “De integratie van systemen maakt veel beter inzichtelijk welke ruimtes wanneer gebruikt worden, waar je zaken zoals verlichting en klimaatbeheersing op kunt aanpassen. Dat samen geeft wel een mooi totaalplaatje.”
Dat totaalplaatje wordt de komende jaren verder aangevuld, vertelt Koetsier. “In sommige van onze gebouwen, onder meer in Parijs en New York, kunnen we al zien hoeveel CO2-uitstoot we beperken met alle Smart Building mogelijkheden die we daar hebben. Dat gaat nog verder dan ‘om zes uur gaat overal het licht uit,’ je kunt per ruimte bepalen of die wel of niet in gebruik is. Zo minimaliseer je de milieubelasting van een gebouw.”
Groeiende samenwerking
De samenwerking zal de komende jaren groeien, verwacht Van Schagen, waarbij ze drie punten noemt. “In Networking is de samenwerking al vrij sterk, maar blijven nieuwe kansen ontstaan. In Collaboration en Smart Building groeien we ook steeds verder. Integrale IT-beveiliging is daarin fundamenteel. Samen met Cisco zien wij security als cruciaal uitgangspunt: zeker nu IT en Operationele Technologie in elkaar overgaan.”
Dit zijn drie zeer actuele zaken voor Simac-klanten, met vaak veel overlap - zoals Secure Networking, vervolgt Van Schagen. “We werken nu een jaar in co-development met Cisco en Simac Engineering om toepassingen voor winkels en distributiecentra’s wendbaarder te maken voor toekomstige innovatie. Wij verwachten een sterke groei van technologie om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Met Cisco’s netwerk- en beveiligingsoplossingen, gecombineerd met Simac’s industriekennis en innovatiekracht, willen we voorop lopen in de innovatie die onze klanten van ons verwachten, zodat we samen nieuwe kansen kunnen benutten.”
Ook als het gaat om innovatie ziet Koetsier de samenwerking verdiepen en verbreden. “Zoals in veel landen hebben we in Nederland het innovatieprogramma Digitale Versnelling. Daar is Simac een belangrijk onderdeel van. We bouwen samen aan vernieuwing, zoals verlichting via ethernet, waarbij duurzaamheid een belangrijk onderdeel is. Maar ook ontzorging van de gebruiker, die veilig moet kunnen werken.”
Meer balans in diversiteit
Koetsier en Van Schagen zijn erg tevreden over de krachtenbundeling tussen Cisco en Simac. Waar de twee nog flinke stappen willen zetten, is de balans in de IT-sector bij diversiteit in visie en aansturing. Zeker als het gaat om het aantal vrouwen in hogere functies.
“Ik ben nog altijd in veel vergaderingen de enige vrouw”, merkt Koetsier op. “We hadden recent ons ‘Women of Impact’-event in het kader van Internationale Vrouwendag. Dan heb je een zaal vol vrouwen met een paar mannen. Maar dat is de uitzondering. Het gaat mij niet alleen om ‘meer vrouwen’, maar om diversiteit in gedachte, visie en ervaring. Dat brengt hele andere en vaak betere antwoorden en oplossingen. Ook is diversiteit alleen niet genoeg. Iedereen moet meedoen, niet alleen mensen met de grootste mond. Dus ook introverte mannen – denk aan de gemiddelde engineer. De opinie van je hele team telt, anders heb je niks aan diversiteit. Dat zie ik ook als mijn verantwoordelijkheid.”
Van Schagen kan zich hier helemaal in vinden. “Ik denk dat ik nooit op deze leeftijd als vrouw CEO van een ander bedrijf geweest was. Daarin had ik wel een bepaald privilege. Ik word er regelmatig op gewezen door vrouwen binnen Simac hoe belangrijk mijn functie als een soort rolmodel is, iets dat ik me eerder nooit zo realiseerde. Ook ik merk nog wel regelmatig dat niet elke man een vrouw op mijn positie als gelijkwaardig beschouwt. Ik zie het net als Cynthia als een persoonlijke missie om te werken aan een ‘coalition of the willing’ die hier samen stappen in zet. Maar begrijp me goed: uiteindelijk moet de beste op de juiste plek zitten, en als dat een man is, dan is dat prima.”
Meer weten over het Simac & Cisco Smart Building-concept? Kijk hier.