EY rondetafelgesprekken: topcommissarissen roepen op tot versterking weerbaarheid Nederland
In een tijd van toenemende geopolitieke spanningen en veranderende mondiale machtsverhoudingen, roepen commissarissen van Nederlandse beurs- en familiebedrijven en semipublieke organisaties op tot een doelgerichte samenwerking van bedrijfsleven, overheid en samenleving met als doel onze economie en samenleving weerbaarder te maken. Hiervoor zijn met name een scherpere economische focus, groei van de arbeidsproductiviteit en versterking van het innovatief vermogen dringend nodig.

In de Nederlandse boardrooms leven zorgen over de impact van geopolitieke ontwikkelingen en nieuwe mondiale concurrentie- en machtsverhoudingen voor de Nederlandse economie en maatschappij. Maar er blijkt aan de top van het bedrijfsleven ook en vooral sprake van vastberadenheid, oplossingsgerichtheid en een hands-on mentaliteit om vanuit een hoopvol perspectief en collectief gevoelde urgentie te bouwen aan een toekomstbestendig Nederland, binnen een sterk Europa.
De oproep tot een strategische heroriëntatie en te focussen op drie speerpunten deden zeventig commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, grote familiebedrijven en semipublieke organisaties tijdens recente rondetafelgesprekken, voor de tiende keer georganiseerd door accountancy- en adviesorganisatie EY. ‘We moeten als bedrijfsleven en maatschappij duurzame groei en brede welvaart in Nederland blijven realiseren in een veranderende wereld,’ aldus een van de commissarissen.
Drie speerpunten voor duurzame groei
De oproep van de commissarissen richt zich op drie speerpunten:
Scherpere economische focus: Het maken van strategische keuzes voor hoogwaardige sectoren om een duurzaam verdienmodel te waarborgen. De commissarissen benadrukken het belang van een economische heroriëntatie via strategische keuzes: in welke bedrijfstakken willen we als land investeren voor een duurzaam verdienmodel? Er wordt ook gepleit voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, verlichting van de regeldruk en hervorming van het fiscaal stelsel.
Werk aan groei arbeidsproductiviteit: De Nederlandse productiviteit moet omhoog om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen en de sociale voorzieningen te kunnen blijven betalen, stellen de commissarissen. De tijdens de rondetafeldiscussies genoemde oplossingen zijn: focus op kwaliteit van migratie, het benutten van verborgen arbeidspotentieel, investeren in opleiding en de inzet en het doelmatige gebruik van AI.
Versterk het innovatief vermogen: Als de EU en de Nederlandse economie willen meekomen met de innovatiegolf in China en de VS om duurzame groei te realiseren moet er fors meer geïnvesteerd worden in onderwijs, onderzoek & ontwikkeling, aldus de commissarissen. Een commissaris benadrukte: ‘We moeten als EU nu strategische keuzes maken en versnellen. Een ander voegt daaraan toe: ‘Pak je positie in Europa. Nederland is economisch gezien géén klein land, máák je in Brussel dan ook niet klein.’
Patrick Gabriëls, voorzitter van de executive board van EY Nederland voegt hieraan toe: ‘Het sturen op de drie speerpunten vraagt om een verandering en verbreding van ons perspectief, aldus de commissarissen. Van defaitisme naar hoop. Van de korte naar de lange termijn. Van eenzijdige gerichtheid op financieel rendement naar maatschappelijk resultaat voor álle stakeholders. Van acteren binnen de grenzen van de eigen organisatie, sector, formele verantwoordelijkheid en rol naar multidisciplinaire samenwerking van bedrijfsleven, overheid en maatschappij. En: van onze eigen persoonlijke bubbel naar oog voor de belangen en noden van anderen in de samenleving, voor elkáár.’
‘Verbinding en maatschappelijk vertrouwensherstel zijn een noodzakelijke voorwaarde om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland aanhaakt en kan en wil meewerken aan het gezamenlijke doel: de economie van ons land bloeiend houden. Als EY zetten we onze kennis, ervaring en ons netwerk graag in om samen te werken aan een toekomstbestendig en weerbaar Nederland.’