Wouter Hoeffnagel - 22 april 2025

Minister Uitermark wil honderden miljoenen euro minder uitgaven aan externe inhuur bij Rijksoverheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland Judith Uitermark wil de uitgaven van ministeries aan de inhuur van externe krachten terugdringen. Dit moet een besparing van honderden miljoenen euro's opleveren.

Minister Uitermark wil honderden miljoenen euro minder uitgaven aan externe inhuur bij Rijksoverheid image

Dit schrijft de minister in een brief gericht aan het parlement. Het nieuws komt niet als verrassing; het kabinet legde in het regeerakkoord al vast de inhuur van externe krachten fors te willen terugdringen. Uitermark wil de uitgaven van ministeries weer in lijn brengen met de zogeheten Roemernorm. Dit is een norm vernoemd naar voormalig SP-leider Emile Roemer die in 2010 is opgesteld, en bepaalt dat maximaal tien procent van de totale personeelsuitgaven van het Rijk naar externe inhuur mag gaan. Deze grens wordt echter al jaren overschreden. Zo gaf de Rijksoverheid in 2023 15,4 procent van het personeelsbudget uit aan externe inhuur. Het ging toen om ongeveer 3,26 miljard euro, op een totale uitgaven van 12,6 miljard euro.

'In sommige gevallen onvermijdelijk'

Uitermark erkent tegelijkertijd dat het inhuren van externe specialisten in sommige gevallen onvermijdelijk is. Met name als het gaat om ICT-experts en personeel voor uitvoeringsorganisaties. "Externe inhuur is het deel van de personele uitgaven dat het Rijk aan inhuur besteedt. Deze inhuur is nodig bij piekbelasting, ziekte, moeilijk vervulbare vacatures en specialistische en innovatieve werkzaamheden, dit laatste vooral op het gebied van ICT. Daarnaast biedt inhuur flexibiliteit bij een veranderende vraag naar capaciteit", schrijft de minister.

De minister liet ADR en ABD Top Consult onderzoek doen naar externe inhuur. "Uit deze onderzoeken blijkt dat externe inhuur een legitiem instrument is om te voorzien in de noodzakelijke personele capaciteit bij piekbelasting, ziekte, moeilijk vervulbare vacatures en specialistische en innovatieve werkzaamheden. Dit laatste vooral op het gebied van ICT. Daarnaast biedt inhuur flexibiliteit bij een veranderende vraag naar capaciteit", schrijft de minister. " In het extreme geval dat er in het geheel geen externe inhuur zou mogen plaatsvinden, zal volgens de ADR de taakuitvoering en maatschappelijke dienstverlening ernstig in gevaar komen. Een zekere mate van externe inhuur wordt gezien als noodzakelijk én gewenst om als overheid haar taken goed te kunnen uitvoeren."

Verkada BW 10-04 tm 25-04-2025 DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli