Europa erkent urgentie digitale autonomie door hoge afhankelijkheid van externe tech
Nederland is een van de meest afhankelijke landen in Europa als het gaat om het gebruik van technologie van aanbieders buiten de Europese Unie binnen de overheidsdiensten. Uit recente data-analyse van Jurgen Gaeremyn blijkt dat maar liefst 62% van de Nederlandse overheid afhankelijk is van technologie van Microsoft. Ter vergelijking: in Duitsland is dit percentage slechts 4% en in Hongarije 3%.

Europese landen erkennen in toenemende mate het belang van digitale autonomie. Recente data onthullen een significante afhankelijkheid van niet-Europese technologieaanbieders binnen diverse openbare diensten. Vooral de afhankelijkheid van Microsoft is opvallend, met percentages die in sommige landen oplopen tot 77%. Deze trend onderstreept de noodzaak – en urgentie – van de strategische ontwikkeling van een robuuste en onafhankelijke Europese digitale infrastructuur, aldus Jurgen Gaeremyn.
Een recente analyse van mailserverdata van Europese gemeenten werpt een helder licht op deze afhankelijkheid. In België gebruikt 72% van de gemeenten Microsoft voor e-maildiensten, in Finland is dit zelfs 77%. Terwijl landen als Duitsland (4%) en Hongarije (3%) een aanzienlijk lagere afhankelijkheid kennen, is de behoefte aan een meer gebalanceerde, veilige en soevereine digitale infrastructuur in heel Europa duidelijk, aldus Jurgen Gaeremy.
Open Source
Deze significante afhankelijkheid biedt tegelijkertijd een strategische kans om innovatie, samenwerking en investeringen in Europese technologie te stimuleren. Overheden, gemeenten en publieke instellingen kunnen proactief hun digitale toekomst vormgeven door te investeren in lokale en Europese oplossingen, open-source software te promoten en grensoverschrijdend samen te werken.
Verschillende landen tonen reeds leiderschap in deze ontwikkeling. Duitsland en Tsjechië vormen voorbeeldige modellen van minimale externe afhankelijkheid, terwijl Frankrijk een sterk ecosysteem van cloudinfrastructuurbedrijven kent. Denemarken en Nederland nemen actief stappen om data-soevereiniteit te waarborgen door middel van regulering en het stimuleren van privacyvriendelijke alternatieven. De verschuiving naar digitale soevereiniteit wordt gezien als haalbaar, praktisch en van groot belang voor een digitaal weerbare, veilige en autonome toekomst voor Europa zo besluit aldus Jurgen Gaeremy.
Lees meer hier.
Naschrift Jurgen Gaeremy: “Ik wil hierbij enige nuance aanbrengen: die percentages wijzen op het aantal gemeentes die een MX-server (mail) bij Microsoft hebben. Voor de andere gemeentes is de publieke mail-ontvanger een ander domein. In de praktijk schat ik dat (zowel in binnenland als buitenland, volgens mijn beperkte steekproeven) grofweg de helft van de andere gemeentes ook Microsoft draaien (zij het via een lokaal geïnstalleerde Exchange server, zij het achter een mail-proxy zoals Fortinet of Barracuda). Met de natte vinger komen we volgens mij voor Nederland ergens uit tussen 90% en 95% van de overheden die MS gebruikt (en in Duitsland ergens rond de 60%). Omwille van de onzekerheid, beperk ik mij tot "minstens XX percent in elk land"