Ministerie zet in op versterking cyberweerbaarheid in het vervolgonderwijs
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap intensiveert de aanpak van de groeiende digitale dreiging in het vervolgonderwijs. Minister Eppo Bruins heeft besloten om hogescholen en universiteiten onder de Cyberbeveiligingswet (Cbw) te brengen. Deze beslissing volgt op de constatering dat de digitale dreiging groot, divers en toenemend is, en dat onderwijsinstellingen niet alleen doelwit zijn van cyberaanvallen, maar ook een tussenstap kunnen vormen naar aanvallen op het bredere digitale ecosysteem.

De Cbw, die de EU-Richtlijn NIS2 implementeert, stelt wettelijke eisen aan de cyberweerbaarheid van essentiële en belangrijke entiteiten. Door hbo- en wo-instellingen hieronder te laten vallen, wil het ministerie de digitale risico's duurzaam beheersen en de cyberweerbaarheid wettelijk verankeren.
De maatregelen omvatten onder meer een zorgplicht voor instellingen om passende en evenredige maatregelen te nemen, een meldplicht bij significante incidenten en onafhankelijk extern toezicht op de naleving. Om instellingen voldoende tijd te geven zich voor te bereiden, wordt de invoering van de plichten gefaseerd.
Ketensamenwerking
Minister Bruins erkent de inspanningen die de instellingen de afgelopen jaren al hebben geleverd om hun cyberweerbaarheid te vergroten, onder meer door de bestuurlijke afspraken uit 2021. Deze afspraken omvatten maatregelen op het gebied van bewustwording, systeemvolwassenheid en ketensamenwerking.
Voor het mbo, dat niet onder de Cbw valt, wordt de samenwerking met het hbo en wo gecontinueerd om ook daar de cyberweerbaarheid te blijven versterken.
De minister zal de Tweede Kamer later dit jaar nader informeren over de uitwerking van de aanwijzing van het hbo en wo onder de Cbw en de voortzetting van de bestuurlijke afspraken.