Europese Rekenkamer: 'Realitycheck nodig voor doelstelling rond Europese chipproductie'
De Europese Unie (EU) gaat haar gestelde doel om in 2030 zo'n 20% van de wereldwijde chipmarkt in handen te hebben hoogstwaarschijnlijk niet halen, meldt de Europese Rekenkamer. Hoewel de Europese Chips Act van 2022 een nieuwe impuls heeft gegeven aan de EU-microchipsector, blijft het onwaarschijnlijk dat de investeringen die daaruit voortvloeien, de positie van de EU op dit gebied aanzienlijk verbeteren.

De doelstelling is bedoeld om de afhankelijkheid van de EU op het gebied van chips af te bouwen. De EU streeft daarbij naar een aandeel van 20% in de wereldwijde productie van geavanceerde en duurzame microchips tegen 2030. Dit doel lijkt dus niet realistisch, blijkt uit een beoordeling van de Europese Rekenkamer.
'Dringend een realitycheck nodig'
"De EU-strategie voor de microchipsector heeft dringend een realitycheck nodig", zegt Annemie Turtelboom, lid van de Europese Rekenkamer. "Het is een snel evoluerende sector met hevige geopolitieke concurrentie. We moeten onze inspanningen opvoeren om onze ambities te verwezenlijken. Het streefdoel van 20% was bedoeld als stimulans, maar met ons huidige tempo zal het nog lang duren voordat we dit doel bereiken."
De Europese Commissie is verantwoordelijk voor slechts 5% van de totale financiering van 86 miljard euro voor de Chips Act tot 2030. De rest komt van lidstaten en de industrie. Ter vergelijking: de grootste fabrikanten ter wereld hebben 405 miljard euro geïnvesteerd in slechts drie jaar (2020-2023). De financiële kracht van de Chips Act is dan ook relatief beperkt, stelt de Europese Rekenkamer.
De auditors wijzen erop dat de Europese Commissie geen mandaat heeft om nationale investeringen op EU-niveau te coördineren. Bovendien is er onduidelijkheid over de streefdoelen en monitoring van de Chips Act. Verschillende factoren zoals afhankelijkheid van grondstoffen, hoge energiekosten, milieuoverwegingen, geopolitieke spanningen en een tekort aan geschoolde werknemers beïnvloeden het concurrentievermogen van de EU. Ook wijst de Europese Rekenkamer erop dat de microchipsector in de EU uit enkele grote ondernemingen bestaat. Financiering is daardoor geconcentreerd en het mislukken van één project kan een aanzienlijke impact hebben.