Overstap op Gmail kost RUG-wetenschappers contracten
De Patriot Act heeft grote invloed op de werkwijze van bedrijven. Dit bewijst ook de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die alle onderzoeksgroepen voortaan dwingt Gmail van Google te gebruiken om te e-mailen. Verschillende bedrijven zouden hierdoor niet meer met RUG willen communiceren over gevoelige zaken zoals octrooiaanvragen. Onderzoekers zijn dan ook bang contracten te verliezen.
De Volkskrant meldt dat het gaat om contracten met een gezamenlijke waarde van enkele tientallen miljoenen euros. Onder andere IBM en DSM Research zouden problemen hebben met het delen van bepaalde informatie via Google. Michiel Boesten, hoogleraar en tevens werkzaam bij DSM Research, stelt dat dit voor zijn bedrijf een probleem is.
Alternatief e-mailsysteem
De onderzoeksgroepen biotechnologen, farmaceuten, chemici en materiaalonderzoekers hebben samen met dertig individuele onderzoekers de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen hebben RUG om een alternatief e-mailsysteem gevraagd. De faculteit heeft zelf de ontwikkeling van een dergelijk systeem betaald. De faculteit was bereid 150.000 euro per jaar uit te trekken om dit systeem te behouden. De RUG wil echter dat ook de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen de overstap maakt naar Gmail.
De RUG stapt net als veel andere Nederlandse universiteiten en hogescholen over op Gmail op om de kosten te besparen. De universiteit verwacht tonnen te kunnen besparen met de overstap. Wetenschappers waarschuwen echter dat de voordelen van Gmail zoals de goede beveiliging tegen cybercrime en meer opslagruimte niet opwegen tegen de nadelen. Met deze nadelen doelen de wetenschappers onder andere op de Patriot Act, die Amerikaanse opsporingsinstanties de mogelijkheid geeft mee te kijken in de data.
Geen bewijs voor impact op contact met bedrijven
De faculteit kon echter niet aantonen dat het gebruik van Gmail voor bedrijven waarmee wetenschappers communiceren daadwerkelijk problemen gaat opleveren. Zo is in contracten nergens opgenomen dat Gmail door de bedrijven als een risico wordt beschouwd. De RUG stelt dan ook dat wetenschappers hun e-mail moeten versleutelen om communicatie uit handen van derden te houden.
WH