Witold Kepinski - 05 september 2024

Jet de Ranitz nieuwe directeur Publieke Sector bij Microsoft Nederland

Microsoft Nederland heeft bekendgemaakt dat Jet de Ranitz per 1 november de nieuwe directeur Publieke Sector wordt. De ervaren bestuurder en IT-expert zal zich richten op het stimuleren van innovatie binnen de Nederlandse overheid en publieke instellingen.

Jet de Ranitz nieuwe directeur Publieke Sector bij Microsoft Nederland image

De Ranitz is momenteel CEO van SURF, een organisatie die zich inzet voor ICT-dienstverlening in het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Met haar uitgebreide ervaring in diverse sectoren van de publieke sector, waaronder onderwijs, cultuur en zorg, brengt ze een schat aan kennis en een heldere visie op IT naar Microsoft.

"Jet de Ranitz is een inspirerende leider met een bewezen staat van dienst in de publieke sector", aldus Anke den Ouden, CEO van Microsoft Nederland. "Haar komst is een enorme versterking voor ons team. Samen gaan we de samenwerking tussen publiek en privaat verder intensiveren en innovatie in de Nederlandse samenleving versnellen."

De Ranitz zelf is enthousiast over haar nieuwe uitdaging: "IT biedt de publieke sector ongelooflijke kansen om de dienstverlening te verbeteren en de impact te vergroten. Tegelijkertijd brengt het ook complexe vraagstukken met zich mee, zeker nu generatieve AI steeds belangrijker wordt. Ik zie het als mijn missie om samen met Microsoft en onze partners oplossingen te vinden die de publieke sector vooruit helpen."

Digitalisering op bestuurstafel

Onder leiding van De Ranitz was SURF nauw betrokken bij de digitalisering van onderwijs tijdens corona en de opkomst van AI in onderwijs, onderzoek en de samenleving in het algemeen. Harry van Dorenmalen, voorzitter Raad van Commissarissen van SURF, stelt dat dankzij De Ranitz het onderwerp digitalisering echt op de bestuurstafels is gekomen. "Ook heeft ze de oude SURF-werkmaatschappijen naar één geïntegreerde SURF-organisatie gebracht. Dankzij haar leiderschap is SURF klaar voor de toekomst."

De Ranitz nam in 2020 de voorzittershamer over binnen SURF. Onder haar leiding zijn zowel de organisatie als coöperatie SURF flink gegroeid, aldus een persbericht van de organisatie. De afgelopen jaren zijn de laatste hoger onderwijsinstellingen en mbo-scholen lid geworden van SURF. De organisatie zelf groeide van 350 naar 500 medewerkers en de positie van SURF als betrouwbare en innovatieve partner van onderwijs en onderzoek werd versterkt.

De Ranitz stelt dat haar passie voor digitalisering bij SURF alleen maar gegroeid is. "Ik ben heel trots op wat de onderwijs en onderzoeksector op dit punt samen met SURF heeft neergezet. Ik vond het een eer hieraan een bijdrage te leveren. Mijn persoonlijke missie voor toegankelijke en veilige ict-voorzieningen is nog niet klaar en ik ben blij met de kans om dit elders voort te gaan zetten. Alle betrokkenen bij de coöperatie SURF zal ik erg gaan missen, ik wil hen graag bedanken voor hun vertrouwen in mijn tijd als CEO."

Aan opvolging gewerkt

De Ranitz heeft 4,5 jaar als CEO en bestuurder bij coöperatie SURF gewerkt. Ron Augustus en Hans Louwhoff, medebestuursleden bij SURF, nemen de bestuurstaken waar. Augustus zal ad interim de rol van CEO overnemen. De Raad van Commissarissen zal in afstemming met de Ledenraad en de Ondernemingsraad de procedure starten om in opvolging te voorzien. Meer details over de procedure zullen later bekend worden gemaakt.

Dutch IT Leaders heeft Jet de Ranitz in september 2023 geïnterviewd over haar rol binnen SURF en de digitale ambities van de organisatie. Kijk hier voor het interview, of kijk naar een video-interview met De Ranitz tijdens het Future of Business Technology-event afgelopen april.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024