IT-leiders zouden security zorgen hebben over tech-innovatie
Volgens recent onderzoek door HPE Aruba Networking gelooft 74% van de Nederlandse IT-leiders dat zorgen over cybersecurity investeringen in innovatieve tech binnen hun organisatie tegenhouden. Daarnaast geeft 92% aan dat ze nieuwe tech een gevaar vinden of zelfs een breach ervaren hebben door nieuwe tech. Dit is opvallend, omdat IT-leiders juist aangemoedigd moeten worden innovaties zoals generative AI te omarmen om bedrijfskritische transformaties te versnellen. Volgens bijna alle IT-leiders (91%) hebben organisaties de komende 12 maanden deze innovaties nodig om succesvol te blijven.
Het onderzoek, dat wereldwijd is uitgevoerd, onderzocht hoe organisaties omgaan met de wisselwerking tussen innovatie en risico. Ook is onderzocht welke rol IT-leiders en het netwerk spelen in het faciliteren van veiligere innovaties.
De opkomst van innovatie
Voor een grote meerderheid (89%) van de IT-leiders in Nederland is digitalisering cruciaal om nieuwe omzetstromen te genereren in de komende 12 maanden. Zowel binnen IT als bedrijfsbreed wordt de introductie van nieuwe technologieën die innovatie kunnen stimuleren gepusht. Organisaties gebruiken of plannen om 5G (79%), AI en machine learning (ML) oplossingen (72%) of IoT en smart sensors (77%) te gebruiken. Ondanks deze push, omschrijft slechts 24% van de Nederlandse IT-leiders hun organisatie als innovatief en 35% als veilig. Dit is opvallend, omdat bijna de helft (45%) van de wereldwijde IT-leiders hun organisatie als innovatief omschrijft.
Toenemende risico’s beheren
De toename in technologiegebruik samen met het gebrek aan middelen en trends rondom werken op afstand, hybride cloud en verspreide datacentra stellen organisaties meer dan ooit bloot aan securityrisico’s. IT-leiders merken zodoende een groeiende kloof tussen techeisen en de capaciteit van het IT-team om alles te beheren – 75% maakt zich zorgen over het vermogen van hun organisatie om op de hoogte te blijven van de laatste techeisen. Ook zegt 55% dat hun IT-teams al overbelast zijn.
“De bedrijfsbehoeftes zijn veranderd en teams gebruiken steeds vaker nieuwe technologieën om aan deze behoeftes te voldoen. De securitymaatregelen moeten echter wel meegroeien om de groei in nieuwe tech te ondersteunen,” zegt Scott Calzia, vice president marketing, HPE Aruba Networking. “Dit betekent dat AI-networking IT-teams kan ondersteunen bij het efficiënter worden en bij arbeidsintensieve admin-taken, evenals bij het verbeteren van de security-strategie door ingebouwde bescherming te bieden.”
De rol van het netwerk
Het onderzoek laat een groeiende erkenning zien voor de rol van het network voor bedrijfstransformatie. En in het bijzonder voor de connectie tussen het netwerk en zowel security als innovatie. De helft van de Nederlandse IT-leiders gelooft dat het netwerk de effectiviteit van cybersecurity kan ondersteunen en 45% gelooft dat het innovatie kan stimuleren. Dit is ook te zien aan de investeringen in network-based cybersecurity oplossingen, bijvoorbeeld Security Service Edge (SSE) of vergelijkbare edge-to-cloudsecurity (78%), policy-based network access control (78%) en Secure Access Service Edge (SASE) security (78%). Slechts 38% van de IT-leiders gelooft echter dat hun huidige netwerk flexibele enterprise security kan leveren of ondersteunen, en een nog kleiner aandeel ziet toegevoegde waarde van het netwerk voor de ondersteuning van nieuwe technologieën (30%). Bedrijven kunnen dus nog hulp gebruiken bij het verbinden van deze investeringen om alle voordelen te realiseren.
Calzia concludeert: “Hoewel de druk om te innoveren niet zal afnemen, moeten IT-leiders een veilige, gestroomlijnde manier vinden om het risicovraagstuk te overwinnen. Er is een uniforme SASE (SSE + SD-WAN) aanpak nodig om alle verspreide netwerktechnologieën samen te brengen om zo een netwerk te creëren dat veilige innovatie kan ondersteunen. Gezien hybride werken veelvoorkomend is, is een sterke netwerksecuritybasis inclusief Zero Trust-principes een goed beginpunt om investeringen in SASE, SSE en NAC te begeleiden.”