Witold Kepinski - 06 oktober 2023

Eraneos belicht trends rond Cloud- en ICT-sourcing in de zorg

Eraneos Nederland heeft het 'Cloud- en ICT-sourcing in de zorg 2023' onderzoeksrapport gepubliceerd. Daarin staat dat de roep vanuit de markt om elektronische patiëntendossiers SAAS-based te maken toeneemt.

Eraneos belicht trends rond Cloud- en ICT-sourcing in de zorg image

Eraneos Nederland meldt op zijn website: 'De toepassing van cloudtechnologie in de zorg is niet meer weg te denken. De grote ICT-leveranciers (mega vendors) als Microsoft, Google en Amazon bieden infrastructuur en platformen ‘as a service‘ (IAAS en PAAS) waardoor de public cloud steeds interessanter wordt. Na de bedrijfsvoeringsapplicaties nu ook de elektronische cliëntendossiers grotendeels in public cloud beschikbaar zijn, is de care ver in haar cloudtransitie. Maar hoe zit het met de cure? Ziekenhuizen hebben grotendeels hun elektronische dossiers ‘on-premise’ maar de roep vanuit de markt om elektronische patiëntendossiers SAAS-based te maken neemt toe.

Enkele jaren geleden zagen we dat ERP leveranciers als Oracle en SAP de boot dreigden te missen door hun late SAAS-transitie. Het Nederlandse bedrijf AFAS heeft daar garen bij gesponnen. Het is een kwestie van tijd wanneer ook leveranciers als Chipsoft niet meer onder deze SAAS-druk vandaan komen. Maar de transitie naar de cloud heeft niet enkel invloed op het applicatielandschap en de harde IT. Ook ICT-organisaties zullen een transitie moeten doormaken naar professionele regieorganisaties. Technisch applicatiebeheer wordt een uitstervende rol binnen zorgorganisaties. De vraag naar service-, contract- en sourcingsmanagers neemt toe. Net als architecten die cloud kunnen lezen en schrijven.

Voor de klassieke ICT-leveranciers (Integrators) betekent de cloudtransitie een verschuiving van het leveren van eigen diensten (inclusief datacenter en bijbehorende assets) naar het inrichten van een cloud (Azure) platform en de integratie van Azure, werkplek en SaaS. Dat betekent ook voor leverancier minder maar hoogwaardiger werk. Met als uitdaging om daar de goede mensen voor te vinden.

Ons inmiddels tweejaarlijkse cloud- en ICT-outsourcingsonderzoek geeft een beeld waar de zorgmarkt staat en naartoe beweegt. Dit jaar is er specifieke aandacht voor de inrichting van ICT-organisaties en het inrichten naar waardestromen, de kosten van ICT in relatie tot standaardisatie en de vraag naar innovatie vanuit leveranciers.'

Download het rapport hier.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024