Witold Kepinski - 02 augustus 2024

Smartphonemarkt groeide met 12 procent in het tweede kwartaal

Het laatste Canalys-onderzoek laat zien dat de wereldwijde smartphonemarkt in Q2 2024 sterk bleef groeien, met zendingen die 288,9 miljoen eenheden bereikten. De markt is drie opeenvolgende kwartalen gegroeid, gedreven door initiatieven voor productinnovatie en verbeteringen in de bedrijfsomstandigheden.

Smartphonemarkt groeide met 12 procent in het tweede kwartaal image

Ondanks een bescheiden toename van 1% in zendingen, behield Samsung de pole position met 53,5 miljoen verzonden eenheden. De high-end productlijnen bleven de waardegroei stimuleren, terwijl de vernieuwde 5G A-serie de totale aantallen handhaafde. Apple stond op de tweede plaats met 45,6 miljoen eenheden, ondersteund door een sterk momentum in Noord-Amerika en de opkomende markten van APAC. Xiaomi, met zijn concurrerende productaanbod, volgde op de voet met zendingen van 42,3 miljoen eenheden om een ​​marktaandeel van 15% te behalen. Vivo keerde terug naar de vierde plaats en verscheepte 25,9 miljoen eenheden voor een marktaandeel van 9% . TRANSSION kwam op de vijfde plaats, verscheepte 25,5 miljoen eenheden en nam een ​​marktaandeel van 9% in.

GenAI

"In de tweede helft van 2024 zullen Apple en Samsung zich richten op het consolideren van hun langetermijnstrategieën in volwassen markten, terwijl andere merken hopen de verkoop in opkomende markten te stimuleren, door kanalen te vullen in afwachting van hogere bedrijfskosten", aldus Sanyam Chaurasia, Senior Analyst bij Canalys. "In Q2 zagen Europa en Noord-Amerika aanzienlijke volumestijgingen, omdat leveranciers proactief voorraad aanvulden voor de komende feestdagen. Samsung zal zich onvermijdelijk richten op het integreren van zijn Galaxy-ecosysteem om sterke waardeproposities voor consumenten te creëren via zijn vlaggenschipaanbiedingen met exclusieve GenAI-functies. Apple zal proberen de vervangingsvraag in deze markten te versnellen via zijn AI-strategie , met hybride modellen, verbeterde privacy en gepersonaliseerde Siri-functies. Ondertussen weerspiegelt het groeitraject van Groot-China nu wereldwijde markten, gedreven door verbeterde macro-economische omstandigheden en hernieuwd zakelijk vertrouwen onder kanaal- en smartphonemerken. Op de binnenlandse markt zullen lokale Chinese merken GenAI-functies gebruiken om op te vallen in het premiumsegment, met als doel stijgende high-end uitgaven te vangen en succesvolle strategieën wereldwijd toe te passen.

Retail

"Alle belangrijke regio's groeiden in Q2, maar het behouden van concurrerende producten wordt steeds moeilijker", aldus Canalys Senior Analyst Toby Zhu. "Sinds het einde van Q1 hebben leveranciers de resterende voorraden goedkope componenten verbruikt. Dit zal een uitdaging vormen voor merken op de massamarkt, aangezien de vraag naar concurrerende specificaties, zoals verbeterde opslag, displays en camera's, hoog blijft. Om hiermee om te gaan, moeten opkomende merken regionale strategieën verfijnen en retailinvesteringen optimaliseren om de marktuitbreiding in evenwicht te brengen met hoge operationele kosten. Effectief kanaalvoorraadbeheer is van vitaal belang om verstoringen in de prijsstelling en operationele verliezen te voorkomen. Na een langdurige marktdaling blijft het behouden van operationele gezondheid een topprioriteit voor merken en kanalen. "

Merk

"Ondanks de seizoensgebonden vraag in de tweede helft van het jaar, zal de smartphonemarkt waarschijnlijk geen dubbele groeicijfers laten zien in het volledige jaar 2024", aldus Zhu. "Op de korte termijn kampt het volumedriversegment met operationele uitdagingen, maar smartphoneleveranciers zouden hun concurrentievermogen in de tweede helft van het jaar moeten vergroten via gerichte regionale productplanning. Met name consumenten en kanaalpartners hebben zich aangepast aan promoties en kosteneffectieve producten in de fragiele economische omgeving van de afgelopen twee jaar. Over het geheel genomen zal de smartphonemarkt naar verwachting in 2024 met een midden-enkelcijferig groeicijfer groeien, gedreven door herstellende voorraadniveaus, versoepelde importbeperkingen en een beter economisch klimaat. In 2025, nu de consumentenvraag onzeker blijft, vooral in volwassen markten, zouden leveranciers zich moeten richten op het leveren van innovatieve smartphone-ervaringen om kopers van upgrades aan te trekken, een onderscheidend merkimago op te bouwen en lokale activiteiten te versterken om opkomende kansen te grijpen."

Wereldwijde smartphone-leveringen en jaarlijkse groei
Canalys Smartphone Market Pulse: Q2 2024

Leverancier

Q2 2024
leveringen (miljoen)

Marktaandeel Q2 2024

Leveringen Q2 2023
(miljoen)

Marktaandeel Q2 2023

Jaarlijkse
groei

Samsung

53.5

19%

53.0

21%

1%

Apple

45.6

16%

43.0

17%

6%

Xiaomi

42.3

15%

33.2

13%

27%

vivo

25.9

9%

21.7

8%

19%

TRANSSION

25.5

9%

22.7

9%

12%

Anderen

96.2

33%

84.6

33%

14%

Totaal

288.9

100%

258.2

100%

12%

Let op: Xiaomi-schattingen omvatten submerk POCO; TRANSSION omvat TECNO, Infinix en iTel ; percentages tellen mogelijk niet op tot 100% vanwege afronding.
Bron: Canalys Smartphone Analysis (verkoopzendingen), juli 2024


Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024