Witold Kepinski - 19 augustus 2024

Operational Technology (OT)-security topprioriteit voor CIO

Cisco heeft zijn eerste State of Industrial Networking onderzoek uitgebracht om de cruciale prioriteiten in het veranderende landschap van industriële netwerken te belichten. Operationele technologie (OT)-security brengt vandaag is inmiddels uitgegroeid tot een essentiële focus voor organisaties wereldwijd, terwijl het voorheen minder aandacht kreeg.

Operational Technology (OT)-security topprioriteit voor CIO image

Het onderzoek biedt een uitgebreid overzicht van de uitdagingen en kansen voor organisaties die streven naar een veilige en efficiënte basis voor industriële netwerken. Het benadrukt de wereldwijde behoefte aan robuuste beveiligingsoplossingen, die specifiek zijn ontworpen voor de unieke eisen van industriële omgevingen.

"Operationele technologie, en vooral het netwerk dat industriële operaties ondersteunt, is wereldwijd een belangrijke onderscheidende factor voor organisaties," zegt Vikas Butaney, Senior Vice President en General Manager bij Cisco Networking - SD-WAN, Multicloud en Industrial IoT. "Dit onderzoek benadrukt hoe IT- en OT-leiders zich ervan bewust zijn dat het versterken van hun OT-security essentieel is voor het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit, het verbeteren van efficiëntie en het voorbereiden op de volgende fase van innovatie met AI."

Belangrijkste bevindingen uit het Cisco State of Industrial Networking onderzoek 2024

Industriële netwerken raken steeds meer met elkaar verweven, waarbij OT-netwerken worden geïntegreerd met zakelijke IT-tegenhangers. Dit creëert een complexe en dynamische omgeving die kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Verouderde systemen en assets, een groter aanvalsvlak en een overbelaste workforce verergeren het probleem. AI wordt gezien als een belangrijke drijvende kracht voor groei, mits het succesvol wordt ingezet om industriële netwerken te optimaliseren.

Een andere belangrijk conclusie uit het onderzoek is dat organisaties die cybersecurity niet als prioriteit opnemen in hun industriële netwerkstrategie, uiteindelijk veel tijd, energie en geld moeten besteden aan het afweren van aanvallen. Deze middelen hadden beter kunnen worden geïnvesteerd in het ontwikkelen van OT als een platform voor innovatie en groei.

Daarnaast kunnen OT en IT niet langer gescheiden opereren, omdat hun rollen en verantwoordelijkheden steeds meer in elkaar overlopen. Het is essentieel om zowel menselijke als organisatorische factoren te combineren met geïntegreerde technologische oplossingen om gegevens en activa optimaal te beschermen en te benutten.

Innovatieve OT-leiders gebruiken AI om hun bedrijven te onderscheiden en sneller producten van hogere kwaliteit te leveren. Organisaties die hun industriële netwerkinfrastructuur niet aanpassen voor AI zullen het moeilijk hebben om efficiëntie te verhogen, data te benutten, medewerkers te ondersteunen en zich te beschermen tegen cyberaanvallen, wat hun concurrentievermogen zal ondermijnen.

Opmerkelijke statistieken

  • 87% van de EMEA-respondenten beschouwt naleving van cybersecurity als zeer of uiterst belangrijk;
  • 85% van de leidinggevenden in EMEA ziet waarde in een geïntegreerde cybersecurityoplossing;
  • 36% van de bedrijven in EMEA meldt dat OT- en IT-teams onafhankelijk van elkaar werken, wat de noodzaak van verbeterde samenwerking benadrukt;
  • 36% van de EMEA-respondenten beschouwt AI als de belangrijkste technologische vooruitgang die de industriële netwerken in de komende vijf jaar zal beïnvloeden;
  • 46% van de EMEA-respondenten verwacht dat AI het netwerkbeheer over IT en OT zal verbeteren;
  • 60% van de EMEA-respondenten heeft het afgelopen jaar hun uitgaven aan industriële infrastructuur verhoogd.

Het Cisco State of Industrial Networking-rapport 2024 is gebaseerd op een wereldwijde enquête onder meer dan 1.000 industrieprofessionals, uitgevoerd door Cisco in samenwerking met Sapio Research. De respondenten komen uit 17 landen en vertegenwoordigen 20 verschillende sectoren, waaronder industrieën die intensief gebruikmaken van operationele technologie, zoals productie, transport/logistiek en energievoorziening. Het rapport biedt inzichten van managementniveau tot de top van bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen dollar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024