Witold Kepinski - 29 augustus 2024

Top 20 metro's domineren wereldwijde colocatiemarkt

Slechts twintig metropoolgebieden wereldwijd zijn goed voor maar liefst 60% van de totale colocatiemarkt, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Synergy Research Group. Noord-Virginia, de thuisbasis van veel grote technologiebedrijven, is de absolute koploper.

Top 20 metro's domineren wereldwijde colocatiemarkt image

Met bijna 7% van de wereldwijde colocatiemarkt is Noord-Virginia de onbetwiste kampioen. De regio profiteert van een uitstekende netwerkinfrastructuur, een gunstig zakelijk klimaat en een overvloed aan goedkope energie. Andere grote spelers in de top 20 zijn Beijing, Londen, Shanghai en Tokio. Nederland staat met Amsterdam op plaats 14.

Verenigde Staten en APAC sterk vertegenwoordigd 

De Verenigde Staten is met acht steden in de top 20 het best vertegenwoordigde land. De regio Azië-Pacific (APAC) volgt met zeven steden, Europa met vier en Latijns-Amerika met één stad.

Groei in opkomende markten 

Hoewel de traditionele tech-hubs dominant zijn, zien we ook een sterke groei in opkomende markten. Steden als Johor, Jakarta, Chennai, Lagos, Rio de Janeiro, Johannesburg en Queretaro zijn in opkomst. Deze groei wordt gedreven door de snelle digitalisering van deze economieën en de behoefte aan lokale datacentercapaciteit.

Factoren die de groei beïnvloeden 

De keuze voor een specifieke locatie voor een colocatiecentrum wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

  • Nabijheid van klanten: Bedrijven willen hun data zo dicht mogelijk bij hun klanten hebben om een lage latentie te garanderen.
  • Economische activiteit: Grote steden met veel bedrijven trekken vaak datacenters aan.
  • Infrastructuur: Een goede netwerkinfrastructuur en energievoorziening zijn essentieel.
  • Overheidsbeleid: Gunstige regelgeving en fiscale prikkels kunnen bedrijven aantrekken.

Toekomstverwachtingen 

Hoewel de top 20 voorlopig stabiel lijkt, verwachten we in de toekomst een verschuiving naar nieuwe markten. Opkomende economieën zullen steeds belangrijker worden, en ook binnen bestaande markten zullen er nieuwe locaties opkomen. Beperkingen op het gebied van energie en ruimte in bestaande datacenterhubs zullen bedrijven dwingen om naar alternatieve locaties te zoeken.

Conclusie 

De colocatiemarkt is dynamisch en wordt steeds meer geconcentreerd in een beperkt aantal grote metropoolgebieden. Bedrijven die hun IT-infrastructuur willen uitbreiden, moeten rekening houden met deze ontwikkelingen en de juiste locatie kiezen voor hun datacenters.

Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW Gartner BW tm 02-11-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024