Witold Kepinski - 04 september 2024

CO2-uitstoot van datacenters stijgt wereldwijd flink

De snelle groei van datacenters vormt een steeds grotere bedreiging voor het klimaat. Volgens een nieuw rapport van Morgan Stanley, dat door Reuters is ingezien, zal de wereldwijde CO₂-uitstoot van datacenters tegen 2030 oplopen tot maar liefst 2,5 miljard ton.

CO2-uitstoot van datacenters stijgt wereldwijd flink image

Hoewel veel grote bedrijven in de sector zich inzetten om hun activiteiten klimaatneutraal te maken, kunnen ze de enorme groei en de toenemende vraag naar rekenkracht, met name door ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, niet helemaal bijbenen.

Groeiende markt voor duurzame oplossingen 

De toenemende uitstoot van datacenters biedt tegelijkertijd ook nieuwe kansen. De grote vraag naar rekenkracht zorgt voor een groeiende markt voor duurzame energiebronnen en technologieën om CO₂ op te vangen of uit de lucht te halen. Bedrijven die zich op deze ontwikkelingen richten, kunnen profiteren van deze groeiende markt.

Uitdagingen voor de sector 

De bevindingen van Morgan Stanley onderstrepen de noodzaak voor de datacenterindustrie om nog ambitieuzer te worden in het verduurzamen van hun activiteiten. Dit vereist investeringen in energie-efficiënte hardware, hernieuwbare energiebronnen en koolstofafvangtechnologie.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024