Witold Kepinski - 17 september 2024

CIO topprioriteiten zijn AI, wetgeving naleven en cyberveiligheid

Bij de start van het nieuwe werkjaar peilt Beltug traditiegetrouw naar de prioriteiten van haar leden, de Belgische CIO’s en digitale leiders uit de private en publieke sector. Dit jaar namen bijna 400 respondenten deel aan de bevraging, die meer dan 54 onderwerpen bevatte. Het Beltug Priorities Compass is daardoor één van de belangrijkste graadmeters van wat er leeft bij grote Belgische bedrijven, kennisinstellingen en publieke instellingen.

CIO topprioriteiten zijn AI, wetgeving naleven en cyberveiligheid image

Prioriteiten van de CIO’s zijn ook prioriteiten van bedrijfsleiders

Onze economie digitaliseert aan een razendsnel tempo. En dat brengt voor bedrijven zowel nieuwe als complexere uitdagingen met zich mee. Belgische CEO’s zijn zich bewust van de grote impact die digitale transformatie op hun organisatie heeft. Uit een recente enquête van het VBO en Ageas bleek dat CEO’s de toename van cybercriminaliteit en de opkomst van AI-toepassingen tot de top 3 van belangrijkste trends rekenen.

In een internationale studie van EY bij 1200 CEO’s, ook in ons land, gaf 47% van de CEO’s aan dat ze op korte termijn meer willen investeren in technologie, waaronder AI, om groei en productiviteit te verbeteren. 45% wil er ook een prioriteit van maken om het databeheer en de cyberveiligheid te verbeteren.

Die resultaten sluiten nauw aan bij de prioriteiten van de Belgische CIO’s. Danielle Jacobs, CEO van Beltug: "Digitalisering is vandaag een van de belangrijkste strategische prioriteiten in elke organisatie. Ook uit onze gesprekken met leden blijkt dat de nood aan intens overleg hierrond tussen CIO en CEO groot blijft. Bovendien verwachten CIO’s dat de Raad van Bestuur een grotere rol opneemt in de digitalisering. Cyberveiligheid en vraagstukken rond het gebruik van AI horen te worden besproken door de bestuurders, in samenspraak met het management.”

Het beleid rond data wordt nog crucialer door AI-boost

AI kent een steeds bredere verspreiding in het bedrijfsleven. Bijna de helft van de ICT-beslissers geeft in de Beltug-bevraging aan dat de integratie van AI in de IT-omgeving een topprioriteit is voor het komende jaar. Maar ook veiligheid, privacy, het ethisch inzetten van AI en verscheidene thema’s rond databeheer scoren hoog.

In de top 10 van het Priorities Compass vinden we 4 prioriteiten die met AI te maken hebben. In de top 20 zijn er maar liefst 8 prioriteiten gelinkt aan AI en data governance. Het databeleid wordt voor organisaties dus alleen maar relevanter. Maar om het potentieel van data ten volle te kunnen benutten zijn de CIO’s zich bewust van de complexiteit die daarmee gepaard gaat: de data moeten van hoge kwaliteit zijn en in een doordachte architectuur worden ondergebracht.

“Er blijven net als de vorige jaren veel vragen over databeleid en databeheer. Over welke data beschikt een organisatie allemaal? En waar bevindt ze zich? Wie mag en moet er toegang toe krijgen? Hoe kunnen we onze data veilig delen met andere partijen?”, weet Ann Guinée, Communication Manager & Operations Lead van Beltug. “Bijkomend rijst de vraag met welke data AI-modellen kunnen worden getraind en hoe dat op een veilige manier kan gebeuren. Dit versterkt nog de nood aan een goede IT-governance.”

Topics rond wetgeving 3 van de top 10!

Een tweede belangrijke cluster aan prioriteiten heeft te maken met regelgeving. Onder impuls van Europa worden organisaties ook in België geconfronteerd met wetgeving rond AI, cyberveiligheid (NIS2) en data. Het impliceert dat bedrijven een groeiende behoefte hebben aan betrouwbare informatie over deze nieuwe regels, en dat ze er meer mensen en middelen voor moeten inzetten.

De Belgische CIO’s zien een spanningsveld ontstaan: in tijden van personeelskrapte moet meer aandacht gaan naar het naleven van wetgeving met veel overleg met juristen en andere collega’s. Hierdoor blijft er minder tijd over voor innovatie en het optimaliseren van de werking. Bovendien stellen velen zich de vraag hoe ze zicht kunnen krijgen op hoe hun leveranciers omgaan met al die regelgeving. In deze geconnecteerde wereld is het belangrijk na te gaan of ook de partijen waarmee wordt samengewerkt de wetgeving correct toepassen.

Beltug volgt dit uiteraard nauwgezet op. Samen met CIO-verenigingen uit andere Europese landen fungeert de vzw als spreekbuis van de zakelijke markt tegenover de Belgische en Europese overheden. Dit blijft de komende legislatuur een absolute prioriteit voor Beltug.

Cyberveiligheid blijft hoog op de agenda

In tijden van toenemende geopolitieke spanningen blijft cyberveiligheid een grote bekommernis voor de CIO’s. Een stevige IT-beveiligingsstrategie hoort andermaal bij de topprioriteiten uit deze enquête. De Network and Information Security directive, NIS2-richtlijn, bedoeld om de cyberbeveiliging in verschillende sectoren te verbeteren, staat op plaats 3. De regelgeving gaat in vanaf oktober en zal de discussies over cyberveiligheid het komende jaar ongetwijfeld domineren.

Artificiële intelligentie wordt hierbij zowel als oplossing dan wel als bedreiging gezien. Enerzijds kunnen geautomatiseerde en door AI aangestuurde aanvallen tot verhoogde risico’s leiden, maar de Beltug-leden stellen zich ook nadrukkelijk de vraag: ‘hoe kan AI helpen om de cyberveiligheid te verhogen?’

IT Architectuur – wat in de cloud?

Naar goede gewoonte duikt IT-architectuur en het inzetten van cloudtoepassingen hoog op in de lijst van prioriteiten. Maar deze keer horen we vooral veel bekommernissen over cloud, met betrekking tot de onvoorspelbare kosten en over de veiligheid en vertrouwelijkheid van bedrijfsdata die in de cloud worden ondergebracht.

De belangrijkste conclusie is alvast dat een ‘Cloud first’-strategie niet langer zaligmakend is. CIO’s maken een duidelijke afweging over de meerwaarde van de cloud en maken onderbouwde keuzes over wat hun organisatie al dan niet naar de cloud kan overbrengen. Ook over het opzetten en switchen van clouddiensten zijn er veel vragen.

Over Beltug

Voor IT-beslissingsnemers is Beltug een onafhankelijk platform waar ze kennis kunnen delen en met anderen kunnen samenwerken. Op die manier kunnen ze voor hun eigen organisatie weloverwogen beslissingen nemen. Het voorbije werkjaar organiseerde Beltug ruim 100 sessies voor haar leden. Aantal deelnemers vorig jaar: 3138.