Witold Kepinski - 27 september 2024

HP onderzoek: AI-gebruikers hebben gezondere werkrelaties

HP heeft de tweede jaarlijkse HP Work Relationship Index (WRI) gepubliceerd, een uitgebreid onderzoek die de relatie van mensen met hun werk toont. De studie, waarvoor 15.600 respondenten uit verschillende sectoren in 12 landen werden ondervraagd, laat zien dat werk nog steeds niet echt werkt. Slechts 28% van de kenniswerkers heeft een gezonde relatie met werk, een stijging van één punt vergeleken met de bevindingen van vorig jaar. Nieuwe bevindingen richten zich echter op twee potentiële oplossingen om werkrelaties te verbeteren: AI en gepersonaliseerde werkervaringen.

HP onderzoek: AI-gebruikers hebben gezondere werkrelaties image

"Wij weten dat de verwachtingen van werkgevers en werknemers zijn veranderd en wij geloven dat slimme technologie de sleutel is om te voldoen aan de behoeften van het huidige werken," zegt Enrique Lores, president en CEO van HP Inc. "De toekomst van werk wordt mogelijk gemaakt door de kracht van AI te gebruiken om oplossingen en ervaringen te creëren die zakelijke groei bevorderen en individuen in staat stellen persoonlijke en professionele vervulling te bereiken."

Gepersonaliseerde werkervaringen

In de tweede editie van het onderzoek is de analyse van aspecten van de werkrelatie van mensen voortgezet, waaronder de rol van werk in hun leven, hun vaardigheden, capaciteiten, hulpmiddelen, werkruimten en hun verwachtingen van leiderschap. Dit jaar onthult de WRI een universele behoefte onder kenniswerkers: gepersonaliseerde werkervaringen.

Minstens tweederde van de werknemers uitte de wens voor gepersonaliseerde werkervaringen, waaronder op maat gemaakte werkruimtes, toegang tot favoriete technologieën en flexibele werkomgevingen. Deze ervaringen zijn cruciaal voor het verbeteren van werkrelaties en hebben positieve implicaties voor zowel werknemers als bedrijven:

  • 64% van de kenniswerkers zegt dat als het werk op hun persoonlijke behoeften en voorkeuren zou worden afgestemd, ze meer betrokken zouden zijn bij de groei van hun bedrijf.
  • 69% van de kenniswerkers gelooft dat het hun algehele welzijn zou verbeteren.
  • 68% van de kenniswerkers gaf aan dat het hen zou motiveren om langer bij hun huidige werkgever te blijven.

Deze wens voor personalisatie is zo sterk dat 87% van de kenniswerkers bereid zou zijn een deel van hun salaris in te leveren om het te krijgen. Gemiddeld zouden werknemers bereid zijn tot 14% van hun salaris op te geven, waarbij Gen Z zelfs bereid is tot 19% in te leveren.

AI opent nieuwe kansen voor kenniswerkers

Het gebruik van AI onder kenniswerkers is in 2024 gestegen naar 66%, tegen 38% vorig jaar. Werknemers die AI gebruiken, zien de voordelen, waaronder een gezondere werkrelatie:

  • 73% voelt dat AI hun werk gemakkelijker maakt en bijna 7 op de 10 (69%) past hun gebruik van AI aan om productiever te zijn, wat aangeeft dat AI een oplossing kan zijn voor een meer gepersonaliseerde werkervaring.
  • 60% stelt dat AI een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van hun werk-privébalans.
  • 68% zegt dat AI nieuwe kansen biedt om plezier uit hun werk te halen.
  • 73% is het erover eens dat een beter begrip van AI het gemakkelijker zal maken om hun carrière te bevorderen.

Bovendien zijn kenniswerkers die AI gebruiken +11 punten meer tevreden over hun werkrelatie dan hun collega's die geen AI gebruiken. Daarom is er een dringende noodzaak om AI eerder beschikbaar te maken voor werknemers, aangezien niet-AI-gebruikers een toegenomen angst voor baanverlies door AI laten zien, waarbij 37% bezorgdheid uitdrukt, een stijging van +5 punten ten opzichte van vorig jaar.

Managers hebben weinig vertrouwen; vrouwelijke leiders als lichtpuntje

Hoewel de index wereldwijd weinig verandering laat zien, zagen landen die een stijging van hun individuele werkrelatie-index zagen een lichte verbetering in de zes belangrijkste drijfveren van een gezonde werkrelatie. Met name in de drijfveren Leiderschap en Vervulling. De index van dit jaar onthulde dat vertrouwen in het senior leiderschap een cruciale factor blijft voor een gezonde werkrelatie, maar dat er een kloof is tussen de erkenning van het belang van menselijke vaardigheden (bijvoorbeeld mindfulness, zelfbewustzijn, communicatie, creatief denken, veerkracht, empathie, emotionele intelligentie) en het vertrouwen van leiders om deze te leveren:

  • Terwijl meer dan 90% van de leiders de voordelen van empathie erkent, voelt slechts 44% zich zelfverzekerd in hun menselijke vaardigheden.
  • Slechts 28% van de werknemers ziet consequent empathie van hun leiders, ondanks dat 78% het hoog waardeert.

Dit jaar bracht het onderzoek echter een lichtpuntje aan het licht: vrouwelijke leiders. Gemiddeld zijn vrouwelijke leidinggevenden +10 punten zelfverzekerder in hun harde vaardigheden (technische, computer-, presentatietechnieken enz.) en opmerkelijk +13 punten zelfverzekerder in menselijke vaardigheden dan hun mannelijke tegenhangers. Bovendien groeide het vertrouwen van vrouwelijke leidinggevenden in beide vaardigheden het afgelopen jaar (+10 punten in menselijke vaardigheden, +4 punten in harde vaardigheden), terwijl het vertrouwen van mannelijke bedrijfsleiders stagneerde in menselijke vaardigheden en afnam in harde vaardigheden (-3 punten).

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024