Witold Kepinski - 30 september 2024

Cloud markt gedomineerd door wereldwijde giganten, behalve in China

Een nieuw rapport van Synergy Research Group onthult dat Amazon, Microsoft en Google nog steeds de boventoon voeren op de wereldwijde cloudmarkt, gebaseerd op kwartaalinkomsten. Hun gecombineerde marktaandeel bedraagt ​​een formidabele 77%, waardoor er weinig ruimte overblijft voor andere concurrenten.

Cloud markt gedomineerd door wereldwijde giganten, behalve in China image

Terwijl Alibaba, Oracle en Salesforce de volgende drie posities innemen, is de dominantie van de top drie consistent in belangrijke regio's: de VS, Azië-Pacific, Europa en de rest van de wereld. Dit onderstreept het wereldwijde karakter van de cloudmarkt, waar schaal, technische innovatie en een wereldwijde infrastructuur essentieel zijn voor succes, aldus Synergy Group.

China presenteert echter een uniek landschap. Vanwege geopolitieke factoren hebben westerse cloudproviders beperkte toegang tot de Chinese markt, waardoor binnenlandse bedrijven als Alibaba, Tencent, China Telecom en Huawei konden floreren.

Uit de gegevens van Synergy blijkt dat de inkomsten uit cloudinfrastructuurdiensten in Q2 $ 79 miljard bereikten, met een totaal van $ 297 miljard over de afgelopen twaalf maanden. De VS blijft de grootste cloudmarkt, gevolgd door China, dat andere landen zoals Japan, het VK, Duitsland en India aanzienlijk overtreft.

Infrastructuur

John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group, benadrukte het belang van schaal in de cloudmarkt. "Amazon, Microsoft en Google hebben zwaar geïnvesteerd in het bouwen en uitbreiden van hun wereldwijde netwerken van hyperscale datacenters ", zei hij. "Deze enorme infrastructuur geeft hen een aanzienlijk voordeel. "

Terwijl de top drie spelers de markt domineren, zijn er nog steeds kansen voor lokale bedrijven om te concurreren door zich te richten op specifieke diensten, verticale sectoren in de industrie of klanten. Door gebruik te maken van lokale expertise en in te spelen op regionale behoeften, kunnen deze bedrijven niches creëren binnen de cloudmarkt.

Gartner BW tm 02-11-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024