Witold Kepinski - 31 oktober 2024

Wereldwijde kloof in cyberbeveiligingsgereedheid

Kyndryl, aanbieder van IT-infrastructuurdiensten, heeft deze week de bevindingen gepubliceerd van zijn wereldwijde Cyber Gauge 2024: Navigeren door het complexe cyberbeveiliging landschap-enquête, uitgevoerd met Amazon Web Services (AWS).

Wereldwijde kloof in cyberbeveiligingsgereedheid image

De resultaten laten zien dat er een verschil is tussen hoe bedrijven denken dat ze voorbereid zijn op cyberdreigingen en hoe dat in werkelijkheid is. Dit benadrukt de noodzaak van sterkere strategieën om cyberaanvallen te weerstaan en de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen.

Hoewel 94% van de organisaties denkt goed voorbereid te zijn op cyberaanvallen, gelooft 71% dat ze volgend jaar waarschijnlijk een grote verstoring zullen meemaken, wat hun financiële prestaties kan beïnvloeden. Dit verschil laat zien dat er meer bewustzijn en betere maatregelen nodig zijn om met geavanceerde cyberdreigingen om te gaan.

Belangrijke bevindingen tonen de uitdagingen in het cyberdreigingslandschap:

  • Veranderend dreigingslandschap: 52% van de IT-leiders ervaart operationele uitdagingen, zoals de voorbereiding op opkomende dreigingen waaronder aanvallen uitgevoerd door staten en generatieve artificiële intelligentie (AI). Het beveiligen van hybride cloudomgevingen (47%) en het beheren van de complexiteit van meerdere beveiligingsoplossingen (42%) zijn ook grote zorgen.
  • Veel aanvallen: In het afgelopen jaar meldde 54% van de grote organisaties een cyberaanval die IT-systemen of data verstoorde. Van hen kreeg 61% te maken met vier of meer aanvallen.
  • Onvoldoende steun van het management: 69% meldt een gebrek aan steun van bedrijfsleiders voor noodzakelijke beveiligingsmaatregelen. 73% geeft aan dat er op bestuursniveau weinig interesse is in gereedheid op het vlak van cybersecurity.
  • Gebrek aan afstemming in naleving van regelgeving: Hoewel 94% vertrouwen heeft in het omgaan met veranderende regels, zeker nu de druk op organisaties toeneemt om hun algehele cyber resilience te verbeteren, heeft 77% moeite om beveiligings- en risico-teams goed samen te laten werken. Bovendien heeft 72% geen duidelijk plan voor bedrijfscontinuïteit.
  • Organisatorische beperkingen: 54% van de organisaties geeft aan dat werken op afstand lastig blijft voor hun beveiligingsteams, terwijl beperkingen in het budget voor cybersecurity (43%) en een tekort aan beveiligings vaardigheden (43%) ook grote uitdagingen zijn.
  • Sector-specifieke uitdagingen: De detailhandel (61%), productie (57%) en chemie, olie en gas (56%) rapporteren de meeste cyberaanvallen. Overheidsorganisaties worden het meest getroffen door cyberaanvallen, waarbij 74% vier of meer aanvallen rapporteert.

Leiderschap

“De Cyber Gauge 2024-enquête onthult een kritieke kloof tussen de perceptie van cybersecurity en het werkelijke niveau van paraatheid - bevindingen die nauw aansluiten bij wat we zien in de Nederlandse markt en horen van onze klanten. Dit onderstreept het belang van het verankeren van cybersecurity en resilience in de kern van strategische planning vanaf het begin, met sterke betrokkenheid van leiderschap op elk niveau. Om de continuïteit te waarborgen, moeten organisaties ook de samenwerking tussen beveiligings- en risicoteams verbeteren, door een gezamenlijke aanpak te stimuleren waarmee kwetsbaarheden proactief worden geïdentificeerd, potentiële bedreigingen worden beperkt en de algehele resilience tegen cyberrisico's wordt versterkt,” aldus Rob Bravenboer, Managing Director van Kyndryl Nederland.

Methodologie

Samen met AWS ondervroeg Kyndryl IT-besluitvormers van meer dan 600 grote ondernemingen in zeven sectoren en twaalf landen om hun voorbereiding op snel veranderende cyberdreigingen te begrijpen. Voor meer informatie over hoe goed grote organisaties voorbereid zijn op deze dreigingen, lees dan het Cyber Gauge 2024: Navigeren door het complexe cyberbeveiligingslandschap.

Outpost24 31/12/2024 t/m 01/07/2025 BW