Witold Kepinski - 18 februari 2025

Beltug: toenemende zorgen over kennis, cybersecurity en regelgeving

Belgische bedrijven en publieke instellingen kiezen resoluut voor digitalisering. Maar ze ervaren steeds vaker beperkingen door een tekort aan digitale kennis, door toenemende cyberrisico’s en verplichtingen als gevolg van complexe regelgeving. Dat zijn de voornaamste conclusies uit de tweejaarlijkse B2B-marktstudie bij 1.150 ICT-beslissingsnemers, in opdracht van Beltug. Inzake cybersecurity moeten vooral kleinere en middelgrote organisaties aan de slag. Op het vlak van regelgeving geven de ondervraagden het signaal dat wetgeving eenduidiger en concreter moet worden.

Beltug: toenemende zorgen over kennis, cybersecurity en regelgeving image

Beltug bevraagt tweejaarlijks de Belgische ICT-beslissingsnemers over de trends die zij zien op de B2B-markt. Ruim 1.150 respondenten, zowel uit de privésector als bij overheidsinstellingen, van eenmanszaak tot multinational, namen deel aan dit marktonderzoek. De marktstudie werd uitgevoerd door Profacts in samenwerking met Cegeka, Inetum, NTT Data, Orange, Proximus and Telenet, vanuit de gemeenschappelijke nood aan betrouwbare gegevens.

Digitale transformatie

Digitale transformatie is 'belangrijk' voor 74% van alle bedrijven, maar er zijn verschillende beperkingen. De belangrijkste zijn ‘budget en mensen’ – voor 43% van de kleine tot 66% voor de grote bedrijven, en ‘het gebrek aan digitale kennis’ – 47% voor de kleine tot 32% voor de grote organisaties.

Danielle Jacobs, CEO van Beltug: “Digitalisering raakt alle werknemers en heeft impact op tal van bedrijfsprocessen. Het is jammer te moeten vaststellen dat het gebrek aan mensen of aan digitale kennis vandaag een aanzienlijke hinderpaal vormt voor zowel kleine, middelgrote als grote organisaties. Daarnaast horen we van verscheidene leden dat de aanwervingen bevroren zijn omwille van de economische situatie. Nog maar 1 op de 4 grote organisaties is van plan bijkomend IT-personeel aan te nemen.”

Cybersecurity: nog veel bedrijven zonder plan bij een incident

Cybercriminaliteit blijft met stip één van de belangrijkste uitdagingen voor Belgische bedrijven en publieke instellingen. Toch blijken nog veel organisaties niet over een actieplan te beschikken voor het geval er een cyberincident uitbreekt.

Er is een belangrijke positieve evolutie bij de grote organisaties: 92% heeft een plan. Maar bij de kleinere organisaties is er nog heel veel werk aan de winkel. Slechts 38% van de kleine bedrijven (tot 49 werknemers), en 59% van de middelgrote bedrijven (50 tot 199 werknemers) heeft een plan. Vele bedrijven zijn dus helemaal niet voorbereid op de gevolgen van een cyberaanval.

“We weten allemaal dat het risico op een cyberincident alleen maar toeneemt. Het is echt tijd om de nodige stappen te zetten en een incident response plan voor te bereiden”, stelt Levi Nietvelt, Policy Lead bij Beltug.

Hoge druk op ICT-afdeling door Compliance

In deze digitale tijden betekent het toepassen van nieuwe wetgeving en wettelijke rapportering, een aanpassing aan de ICT-omgeving. 34% van de kleine bedrijven (tot 49 werknemers), oplopend tot maar liefst 55% voor de grote organisaties (+200 werknemers) bestempelt de druk die wetgeving legt op de ICT-departementen als hoog tot zeer hoog.

Danielle Jacobs: “Uit de bevraging komt duidelijk naar voor dat dit teveel tijd opslorpt. En de tijd en middelen die hiervoor ingezet worden kunnen niet gebruikt worden voor innovatie, klantgerichte verbeteringen of een sterkere beveiliging, bijvoorbeeld. Beltug vraagt dat nieuwe wetgeving gepaard gaat met concrete aanbevelingen voor implementatie, zodat bedrijven duidelijk weten wat er precies moet gebeuren.”

Data & AI

Een derde van de respondenten zegt bezorgd te zijn over de data van het bedrijf in de cloud. Er is vooral ongerustheid over de veiligheid van de bedrijfsdata (87%). Hier zit een belangrijk knelpunt: uit de studie blijkt dat de grote organisaties mee aan het stuur staan bij de beveiliging van hun cloudomgeving (90%). Kleine bedrijven leggen hun veiligheid meestal in de handen van IT-leveranciers. Maar net kleine bedrijven kampen met een tekort aan kennis om de juiste vragen te stellen en de juiste checks te doen.

Tegelijk neemt ‘cloud first’ als optie verder af: de strategie ten aanzien van de cloud is veel genuanceerder geworden. Er is een duidelijke evolutie naar private cloud. Men wil meer de controle houden.

Zoals verwacht is het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) sterk toegenomen. 51% van de grote ondernemingen gebruikt nu AI. Dat is een verdubbeling tegenover de vorige marktstudie uit 2023. Ook bij de kleinere bedrijven tot 50 werknemers gebruikt al 23% structureel AI. Opvallend is wel dat 60% van de bedrijven (nog) geen gebruik maakt van Generatieve AI.

IT-budgetten toch in de lift

Ondanks de economische onzekere situatie, verwacht 40% van de bedrijven dat hun totale IT-budget in 2025 zal toenemen. Daarnaast verwacht 34% van de bedrijven groei van de uitgaven in informatiebeveiliging, 32% in cloud en 32% in software. Opvallend is dat slechts 12% een stijging van de personeelsbudgetten voor IT verwacht.

Over het onderzoek

Naar tweejaarlijkse traditie heeft Beltug, de vereniging van ICT-beslissers, een uitgebreide bevraging gehouden (78 vragen) over de tendensen in de zakelijke Belgische ICT-markt. Onderzoeksbureau Profacts heeft 1.159 beslissingsnemers bevraagd, bij zowel overheidsinstellingen als privébedrijven, van eenmanszaak tot multinational.

De steekproef van bevraagde ICT-beslissers is representatief voor het landschap van bedrijven in de Belgische economie: de respondenten vertegenwoordigen verschillende groottes van bedrijven en zijn verdeeld over Vlaanderen, Brussel en Wallonië volgens hun statistische verdeling.

Deze marktstudie kwam tot stand in samenwerking met Cegeka, Inetum, NTT Data, Orange, Proximus en Telenet. Dit unieke samengaan van zeven partijen leidde tot een zeer uitgebreide schets van het Belgische ICT-landschap.

Copaco Vision on Security BW + BN E-Storage 10/02/2025 t/m 21/02/2025 BN +BW
Copaco Vision on Security BW + BN