Witold Kepinski - 07 september 2024

Gemeenten lanceren ambitieuze Digitale Agenda 2028

Digitale Agenda 2028 voor gemeenten gepresenteerd. Deze agenda, een initiatief van de VNG, schetst een ambitieus toekomstbeeld voor de digitalisering in Nederlandse gemeenten. De agenda richt zich op drie pijlers: normeren en democratiseren, mogelijk maken en kansen benutten.

Met de Digitale Agenda 2028 willen gemeenten de enorme kansen die digitalisering biedt benutten, maar tegelijkertijd ook de risico's beheersen. Zo wordt er ingezet op het beschermen van grondrechten en het waarborgen van transparantie en privacy. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van een register waarin alle overheidsalgoritmes worden vastgelegd en inzichtelijk gemaakt.

De agenda stelt dat gemeentelijke dienstverlening laagdrempelig, veilig en betrouwbaar moet zijn. Of het nu gaat om het aanvragen van een vergunning of het melden van een probleem in de openbare ruimte, de digitale diensten moeten aansluiten bij de behoeften van inwoners en bedrijven.

Maatschappelijke impact

Digitalisering biedt ook enorme kansen om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Door het slim gebruiken van data kunnen gemeenten bijvoorbeeld bijdragen aan het oplossen van problemen op het gebied van wonen, klimaat en energie. Daarnaast kan digitalisering de Nederlandse economie een boost geven.

Samenwerking is key

De Digitale Agenda benadrukt het belang van samenwerking tussen gemeenten. Door samen te werken en standaarden te ontwikkelen kunnen gemeenten efficiënter werken en beter inspelen op de behoeften van inwoners.

Staatssecretaris Szabó enthousiast

Staatssecretaris van Digitalisering, Zsolt Szabó, ontving gisteren het eerste exemplaar van de Digitale Agenda. Hij is enthousiast over de ambities van de gemeenten: "Deze agenda laat zien dat gemeenten proactief aan de slag gaan met de kansen en uitdagingen van digitalisering. Het is belangrijk dat we samenwerken om een digitale samenleving te creëren waarin iedereen mee kan doen."

Meer informatie

De volledige Digitale Agenda 2028 is te vinden op de website van de VNG. Lees de Digitale Agenda 2028 (pdf, 712 kB)

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024