Witold Kepinski - 28 november 2024

Tweede editie High5 Hackaton: Rijkswaterstaat en markt verkennen AI mogelijkheden

Onder de noemer High5 Hackaton werkt Rijkswaterstaat samen met verschillende IT-partners aan het verkennen van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, ookwel artificial intelligence (AI).

In april 2024 ging de 1e 5-daagse hackaton van start. In oktober 2024 vond de 2e 5-daagse hackathon plaats met dit keer CGI, Kyndryl en ICT Group. Mario Penzen, Directeur bedrijfsvoering en projectbeheersing van Rijkswaterstaat, gaf de aftrap voor dit 5-daagse event.

High5 Prestatieverklaren

Prestatieverklaren (PV) is het registreren van akkoord op een geleverde product of dienst zodat de betreffende opdrachtnemer betaald kan worden na indiening van de factuur.

Het proces rondom het indienen, toetsen, aantoonbaar vaststellen en toekennen van de prestatie rondom een geleverde product of dienst vanuit een opdrachtnemer kent vele handmatige stappen en controles.

Tijdens de High5 heeft Rijkswaterstaat samen met IT-partners gekeken naar mogelijke versnellingen door het toepassen van digitalisering.

Doelgericht digitaliseren

Om de uitdagingen van de komende jaren aan te gaan, is het nodig samen te werken, te innoveren en te investeren in de digitale infrastructuur, aldus Ron Kolkman, Chief Information Officer (CIO) Rijkswaterstaat: 'De opdracht voor de komende jaren is enorm, daar is digitaliseren heel belangrijk bij en AI is een belangrijk onderdeel hiervan. Dat kan Rijkswaterstaat zeker niet alleen.'

Resultaat High5

Wat gebeurt er, als u een groep AI-developers en PV-experts voor vijf dagen opsluit in een ruimte? Een onvergetelijke hackathon vol innovatie, samenwerking en nieuwe inzichten. Bart Staats, Senior Developer bij CGI: ‘Het is mooi om onze kennis over innovatie te kunnen delen met Rijkswaterstaat en te helpen met het verbeteren van hun processen.’

Ook Mark Koerts, Automation, Data & AI Practice Lead bij Kyndryl kijkt terug op een geslaagde High5: ‘Met een divers team hebben we in een week ontzettend veel voor elkaar gekregen, dat uiteindelijk Rijkswaterstaat gaat helpen bij dit vraagstuk.’

Tijdens een hackathon van 5 dagen hebben verschillende teams hard gewerkt aan verschillende oplossingen. Penzen: ‘Wat maandag nog een vraag was, is vrijdagmiddag een werkbare oplossing.’

Met als eindresultaat een model concept voor een AI coach die de prestatieverklaarder aan de voorkant helpt met het invullen van de benodigde informatie. En een dashboard dat een overzicht biedt over alle prestatieverklaringen.

Bekijk de korte video en terugblik op deze vijfdaagse hackaton op ons Youtubekanaal .