Witold Kepinski - 05 september 2024

AI transformeert klantcontactsector

De klantcontactsector bevindt zich midden in een transformatie dankzij de opkomst van AI-technologie. De Klantenservice Federatie (KSF) benadrukt in haar rapport Artificial intelligence voor hoogwaardig klantcontact, whAI not?, dat vandaag verschijnt, dat AI de potentie heeft om klantcontact efficiënter, effectiever én beter te maken. In het licht van een krimpende beroepsbevolking, stijgende kosten en een groeiende behoefte aan persoonlijk contact, is dit goed nieuws. Tegelijkertijd is de inzet van AI niet zonder risico’s. Bij de sector, organisaties en klantcontactmedewerkers, maar ook bij de overheid liggen de komende jaren verantwoordelijkheden om AI op verantwoorde wijze te gebruiken om er optimaal van te kunnen profiteren.

AI transformeert klantcontactsector image

De klantcontactsector ondergaat een ingrijpende verandering dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Klantenservice Federatie (KSF). AI biedt enorme kansen om klantcontact efficiënter, effectiever en persoonlijker te maken, zo stelt de brancheorganisatie.

Door AI strategisch in te zetten, kunnen bedrijven beter inspelen op de groeiende behoefte aan persoonlijke aandacht, terwijl ze tegelijkertijd de productiviteit verhogen. Dit is vooral relevant in tijden van een krappe arbeidsmarkt. "AI moet echter wel slim worden ingezet en onderdeel zijn van de totale bedrijfsstrategie", benadrukt Roel Masselink, directeur van de KSF.

Verantwoorde inzet van AI 

Hoewel AI veel voordelen biedt, is het belangrijk om de technologie op een verantwoorde manier in te zetten. De KSF pleit voor proeftuinen waar organisaties kunnen experimenteren met AI, onder begeleiding van de overheid. Daarnaast is een ethische gedragscode voor de sector wenselijk om de juiste kaders te stellen.

De komst van AI heeft ook gevolgen voor werknemers in de klantcontactsector. "Werk verandert, werk verdwijnt en er komt nieuw werk bij", aldus Masselink. Het is daarom essentieel om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden.

Kernpunten uit het rapport:

  • AI biedt kansen: Efficiënter, effectiever en persoonlijker klantcontact.
  • Verantwoordelijkheid: De inzet van AI vraagt om een centrale regie binnen organisaties en een ethische gedragscode.
  • Samenwerking: Overheid en bedrijfsleven moeten samenwerken om de potentie van AI te benutten.
  • Omscholing: Werknemers moeten worden bijgeschoold om in de nieuwe werkelijkheid te kunnen functioneren.

Conclusie 

De klantcontactsector staat aan de vooravond van een nieuwe era. AI biedt ongekende mogelijkheden om klantrelaties te verbeteren en de bedrijfsvoering te optimaliseren. Het is aan bedrijven, overheid en medewerkers om samen te werken aan een verantwoorde en succesvolle implementatie van deze technologie.

Lees meer hier: https://klantenservicefederatie.nl/ksf-visie-ai/

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024